Szerző: Vörös Péter

2001. május 14. 07:49

A Palm jelentősen csökkentette a VIIx kábel nélküli kéziszámítógép árát

[CNET] Tovább folytatódik a cég árcsökkentéseinek sora: ezúttal azt jelentette be pénteken a cég, hogy 100$-ral (!!), 199$-ra csökkent a Palm VIIx, a cég egyedüli olyan készülékének az ára, amelyhez beépített kábel nélküli modem tartozik. A Palm egy olyan akciót is tart az év végéig, amelynek keretében 100$-os visszatérítést vállal a cég azok számára, akik Palm VIIx-et vásárolnak és egy évnyi Palm.net mobil Internetes szolgáltatásra fizetnek elő. A Palm.net mobil Internetes szolgáltatás ára 24,99$ a korlátozott felhasználás esetén, míg 44,99$ a korlátlan felhasználás esetén.

A cég krónikus készlettöbblettel rendelkezik és a közelmúltban számos termék árát csökkentették. Ebben a negyedévben arra számít a Palm, hogy 200 millió $-ral sikerül csökkenteni a készletek szintjét. A Palm kéziszámítógépek kiskereskedelmi forgalma gyengén alakult az utóbbi időkben: az NPD Intelect (korábban PC Data) adatai szerint az áprilisi forgalom 20%-kal esett vissza a márciushoz képest.

Ez év végén tervezi a Palm egy olyan kábel nélküli kéziszámítógép bemutatását, amely a mostani modellnél vékonyabb lesz, valamit folyamatos e-mail figyelési lehetőséggel és egy biztonságos digitális bővítőhellyel lesz felszerelve. Ezzel az eszközzel kapcsolatban már meg is jelentek előzetes képek a PalmStation.com Web-helyen.

Paul Coster, a J.P. Morgan H&Q egyik elemzője szerint az árcsökkentés mindenképpen jó ötlet, főleg akkor, ha az év vége felé új kábel nélküli modellel rukkol elő a cég. Így jó eséllyel elkerülhető az, hogy "beragad" a csatornán a Palm VIIx. Ez jó jel arra is, hogy a cég elkerülheti az m500 fiaskót. A Palm-ot sok kritika érte azért, hogy jelentős készleteket halmozott fel a Palm Vx és más termékekből ez év elején, még akkor is, amikor már híre ment annak, hogy megjelenik az m500 és az m505.

Természetesen a készletek ilyetén módon történő csökkentésének vannak előnyei is: a cég növelheti piaci részesedését és olyan új piacokra is betörhet, amelyek a korábbi árak mellett elérhetetlenek voltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról