Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 11. 15:15

Egy 19 éves szombathelyi diák első díjat nyert az Intel ISEF tudományos és műszaki diákolimpián

[Mmd] Az innováció és a felfedezés központja, a Szilícium-völgy fogadta a jövő tudósait és feltalálóit az Intel Nemzetközi Tudományos és Műszaki Versenyen (ISEF). A középiskolások részvételével zajló egyhetes tudományos olimpia San Joséban, május 6. és 12. között rendezték meg.

Magyarország immáron harmadik alkalommal képviseltette magát a versenyen, ahol ismét szép magyar siker született. Hegedüs Ramón, a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja személyében az Eastman Kodak Company kategóriában ért el első helyet, melynek eredményeként 1000 dolláros pénzjutalomban is részesült.

Ebben a csoportban azokat a diákokat díjazták, akik a legeredményesebb módon hasznosítják a fényképészet módszereit valamilyen adatgyűjtési vagy probléma megoldási feladat, illetve egy tudományos projekt lényegének bemutatása során.

Két éve Bernáth Gábor ScanGuru-ja, mely egy alacsony költségvetéssel megvalósítható PC-s háromdimenziós szkennelőeszköz, szintén elnyerte a személyi számítógép legjobb felhasználásáért járó első díjat.

Hegedüs Ramón pályázatának célja egy olyan modellezési eljárás kifejlesztése volt, mellyel az excimer lézerek által előidézett fotoablációs folyamat lényegi részét, az anyag eltávozását a megmunkált felületről, illetve a felület változásait képes három dimenzióban leképezni.

A kísérleti rendszer három videokamerával gyorsfényképezéses módszerrel készített képekből, saját fejlesztésű számítógépes program segítségével készíti el a háromdimenziós modellt. Ez az eljárás, az anyagmegmunkálás és a lézersebészet módszereinek továbbfejlesztése terén bizonyulhat különösen hasznosnak.

Az ifjú nyertest, aki egyébként nagyon szeret sportolni, a természet jelenségeinek felfedezése és vizsgálata érdekli a legjobban.

a címlapról