Szerző: Vörös Péter

2001. május 11. 00:33

Michael Dell szerint a PC-piac az év vége felé magához fog térni

[CNET] Michael Dell, a Dell elnök-vezérigazgatója a hongkongi Fortune Global Forumon kijelentette, hogy ez év vége felé várható a PC-piac újraéledése, egyúttal azt is hozzátette, hogy a Dell forgalma a piac növekedésénél nagyobb ütemben fog emelkedni.

[CNET] Michael Dell, a Dell elnök-vezérigazgatója a hongkongi Fortune Global Forumon kijelentette, hogy ez év vége felé várható a PC-piac újraéledése, egyúttal azt is hozzátette, hogy a Dell forgalma a piac növekedésénél nagyobb ütemben fog emelkedni.

Dell véleményét arra az egyszerű tényre alapozza, hogy az utolsó, minden szempontból erős negyedév a PC-piacon 1999 második negyedéve volt, az attól számított három év 2002 második negyedéve. Ugyanis a PC-gyártók és az elemzők egyöntetű véleménye az, hogy három év a PC-k átlagos felhasználási időtartama, tehát ez év végétől ill. a jövő év elejétől jelentős nagyságrendű PC lecserélési hullám várható.

Dell azt is elmondta, hogy nehéz megjósolni azt, hogy pontosan hogyan és mikor indul be a lecserélési hullám, de azt hozzátette, hogy meg lenne lepődve akkor, ha a 2001 negyedik negyedévében ill. 2002 első negyedévében nem lenne jelentős növekedés a PC-iparban.

Dell egyelőre nem kommentálta a második negyedéves profitemelkedés ütemét. Hétfőn azt jelentette be a cég, hogy sikerült elérni a korábbi várakozásoknak megfelelő 8 milliárd $-os forgalmat és a részvényenként 17 centes nyereséget. Dell elmondta, hogy május 17-én hozzák nyilvánosságra a teljes körű első negyedéves eredményeket, ekkor fogják kommentálni a második negyedévben várható eredményeket.

"Legyen elég annyit mondani, hogy véleményem szerint a Dell továbbra is jelentősen gyorsabban fog nőni a piacnál, és mindezt egészséges nyereségesség mellett fogja elérni a cég", mondta Dell.

Hongkongból a kínai Xiamenbe vezetetett Dell útja. A tengerparti városban a Dell immár a második gyárát nyitja meg. A Dell egyik fő célkitűzése az, hogy a kínai piacon növelje piaci részesedését és itt is azt várja a cég, hogy forgalomnövekedési üteme nagyobb lesz a helyi piacénál. Dell véleménye szerint a Kína és az USA közötti jelenlegi nézeteltérések nem fenyegetik a vállalatot: "jelenleg nem vagyok túlzottan gondterhelt ezzel kapcsolatban" - mondta Dell.

Dell azt is hozzátette, hogy ha a vállalat nem ért volna el piaci részesedés és forgalomnövekedést az elmúlt negyedévekben, akkor még a jelenleginél is drasztikusabb lépéseket kellett volna tenni a mostani helyzetben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról