:

Szerző: Vörös Péter

2001. május 10. 08:55

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows XP operációs rendszer október 25-én fog debütálni

[CNET, TechWeb] A cég tegnap tette közzé a most már véglegesnek tartott bemutatási dátumot, amely nagyjából megegyezik a céghez közel álló források által nemrég közzétett október végi megjelenéssel. A Windows XP a Windows 95, 98, Me ill. a Windows 2000 utóda lesz. Az utóbbi hetekben a Microsoft háromszor is későbbre halasztotta a végső (gold) kód PC gyártóknak történő átadásának határidejét (a végső master példányról készítik a kiskereskedelmi változatban értékesített ill. az OEM PC gyártók által az új számítógépekre telepített másolatot).

[CNET, TechWeb] A cég tegnap tette közzé a most már véglegesnek tartott bemutatási dátumot, amely nagyjából megegyezik a céghez közel álló források által nemrég közzétett október végi megjelenéssel. A Windows XP a Windows 95, 98, Me ill. a Windows 2000 utóda lesz. Az utóbbi hetekben a Microsoft háromszor is későbbre halasztotta a végső (gold) kód PC gyártóknak történő átadásának határidejét (a végső master példányról készítik a kiskereskedelmi változatban értékesített ill. az OEM PC gyártók által az új számítógépekre telepített másolatot).

Múlt pénteken a Microsoft a gyártóknak még az október 29-i dátumot említette a Windows XP megjelenési dátumaként, jelezték a cégekhez közeli források. Egy héttel korábban a Microsoft arról figyelmeztette a gyártókat, hogy ha nem tudják tartani a július 25-i határidőt a gold kópiával kapcsolatban, akkor a Windows XP megjelenése áttolódhat a jövő év első negyedévére. A mostani bejelentés azt jelenti, hogy a Microsoft a végső kódot augusztus 25-ig fogja leszállítani, ennek megfelelően pedig október végén kerül piacra az új operációs rendszer.

A hír nem egyértelműen jó a PC gyártók számára, ugyanis alig egy hónappal ezelőtt a Microsoft még azt mondta a gyártóknak, hogy a gold kódot már júniusban megkapják, ez azt jelentette volna, hogy az iskolai szezon második részében már a piacon lett volna a Windows XP, márpedig ez a szezon hagyományosan az ünnepi szezon után a második legerősebb időszak az évben. Ezt most egyértelműen le fogják késni a PC gyártók. A jó hír természetesen az, hogy az ünnepi szezonra viszont már a piacon lesz az új Microsoft op rendszer.

Mike Silver, a Gartner piackutató vállalat egyik elemzője szerint a vállalatok többsége kiváró álláspontra fog helyezkedni a Windows XP-vel kapcsolatban.

Jim Allchin, a Microsoft egyik alelnöke szerdán védelmébe vette az most bejelentett megjelenési dátumot: "a minőség mindennél fontosabb és ez az, amire a legnagyobb hangsúlyt helyezte a cég, a most vállalt dátumot ennek tükrében is tartani fogja tudni a Microsoft. Természetesen szép lett volna az, ha már az iskolai szezonra elkészült volna az új operációs rendszer, de a minőség a legfontosabb. Mindezzel együtt jó forgalmi adatokra számítunk az ünnepi szezonban."

A cég azt is bejelentette szerdán, hogy a Windows XP a cég történetének a legnagyobb méretű termékbevezetése lesz (leszámítva a szintén az ősszel megjelenő Xbox kampányt), az első négy hónapban a Windows 95-re szánt összeg kétszeresét fogja költeni a Microsoft az új operációs rendszer reklámjára. Ez természetesen a kiskereskedelmi eladások ugyanúgy fogja érinteni, mint az OEM PC forgalmat, mivel a cég marketing tevékenysége méltán világhírű.

Allchin elmondta, hogy a cég több száz millió $-t fog költeni a Windows XP marketingjére. Allchin szerint a negyedik negyedévben jelentős PC forgalomnövekedés várható. Az új operációs rendszernek köszönhetően az ünnepi szezon várhatóan igen jól fog sikerülni mind a Microsoftnak, mind a PC ipar egészének.

A Windows XP két (Home ill. Professional) változatban lesz kapható. A Home változat célpiaca az otthoni felhasználók, akik a Windows 9x ill. Meről upgradeelnek. A Professional változatot azoknak szánja a cég, akik a Windows NT/2000-ről upgradeelnek. Mindkét változat a Windows NT/2000 kódra épül, amely közismerten jóval stabilabb, mint a Windows 9x ill. Me operációs rendszerek. Allchin nem tette közzé a két változat árát.

Az elemzők véleménye szerint a Windows XP Home edition iránti kereslet erős lesz, a negyedik negyedév forgalmát ez várhatóan döntően fogja befolyásolni. Michael Silver, a Gartner egyik elemzője szerint a PC gyártók mindig szeretik azt, ha valami újat tudnak piacra dobni a karácsonyi szezonban és ezért is gyakoroltak jelentős nyomást a Microsoftra az idei megjelenés érdekében.

Az elemzők szerint a vállalati piacon az új operációs rendszer elterjedése várhatóan jóval lassabb lesz, mivel a vállalatok jóval konzervatívabbak az ilyen lépésekkel kapcsolatban. A Windows 2000 sem volt jelentős siker ezen a piacon a megjelenésekor. Egyedül a laptop piacon volt jelentős siker már kezdettől fogva a Windows 2000, mivel e téren egyértelmű előnyei voltak a Windows NT-vel szemben.

Az is várható, hogy a Windows 2000 megjelenéséhez hasonlóan számos cég várni fog addig az átállással addig, amíg a Microsoft meg nem jelenteti az első Windows XP service pack-et (hibajavítások gyűjteményét), ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2002. elején fog átállni a vállalatok jelentős része a Windows XP-re.

Ezzel szemben számos olyan vállalat is van, amelynél az áttérés késlekedésének más oka van: az új operációs rendszer a Windows 2000-hez képest mindössze az interfészben és egyéb felszíni változtatásokban különbözik, ez sok helyen nem lesz elegendő ok arra, hogy egyáltalán átálljanak a Windows XP-re. Lesznek persze olyan vállalatok is, amelyek éppen a Windows 2000-re történő upgradeelés helyett fognak várni a Windows XP-re.

Allchin elmondta, hogy a jelenleg második béta verziónál tartó Windows XP-ből nem lesz hármas számú béta változat, ehelyett a cég egyből az egyes számú release candidatere (RC) fog ugrani a Microsoft. Legalább egy RC változat meg fog jelenni, de valószínű, hogy több is lesz.

A Microsoft egy preview programot fog kínálni a Windows XP-vel kapcsolatban, ennek regisztrációs díja 9,95$ lesz, az első RC-t tölthetik le ennek fejében az érdeklődők, ill. további 10$ fejében CD-n kaphatják meg az új operációs rendszer ezen változatát. A várhatóan júliusban megjelenő második release candidate letöltéssel lesz elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.