Szerző: Vörös Péter

2001. május 7. 08:05

A Hewlett-Packard és a Compaq viszontlépése a Dell legutóbbi árcsökkentésére

[CNET] A Dell az utóbbi időben közismert arról, hogy könyörtelenül lejjebb viszi a PC árakat, de a múlt héten a HP és a Compaq nem hagyta válasz nélkül a Dell hét eleji, 10%-os vállalati asztali PC árcsökkentését. A HP azt jelentette be, hogy egyes vállalati asztali PCinek árát 28%-kal csökkentik, míg a Compaq helyenként 31%-os árcsökkentést jelentett be.

[CNET] A Dell az utóbbi időben közismert arról, hogy könyörtelenül lejjebb viszi a PC árakat, de a múlt héten a HP és a Compaq nem hagyta válasz nélkül a Dell hét eleji, 10%-os vállalati asztali PC árcsökkentését. A HP azt jelentette be, hogy egyes vállalati asztali PCinek árát 28%-kal csökkentik, míg a Compaq helyenként 31%-os árcsökkentést jelentett be.

Az ilyen jellegű árcsökkentések mögött általában az áll, hogy a processzorok vagy az olyan főbb alkatrészek, mint a memória, vagy winchesterek ára csökken. A lassuló amerikai gazdaság azonban jelentősen csökkentette a PC-keresletet és az egyébként is kőkemény versenyt mutató PC iparban az árháború jelei tapasztalhatók. Chris Murphy, az IDC piackutató vállalat egyik vezető elemzője szerint a Dellnek sikerült kivívnia a vezető pozíciót ár szempontjából. Murphy szerint a Dell az év egészében (sőt már a múlt év utolsó negyedévében is) a legagresszívabb volt ár szempontjából és az ami a múlt héten történt az annyi, hogy a többi gyártó igyekezett lefaragni valamennyit a Dell árelőnyéből.

A vállalati PC-k árai azonban jóval képlékenyebbek, mint azt első látásra gondolná az ember: a PC gyártók jelentős kedvezményeket adnak ezekből a nagy vállalatoknak, amelyek egyszerre jelentősebb mennyiségű PC-t vásárolnak. Az árkedvezményeken kívül akár ingyenes támogatási szolgáltatásokkal és egyéb kedvezményekkel is megnyerheti egy gyártó a vevőket.

Mindezzel együtt is a HP és a Compaq mostani árcsökkentései jelentősek. A HP a Vectra vl400 és vl800 vállalati PC-k ára helyenként 28%-kal csökkent. A cég a Brio ba410 PC-k árait kb. 15%-kal csökkentette. A HP a májusban vásárolt Vectra és Brio modellek árát további (100-400$-os) árengedményekkel támogatja. Dave Zabrowski, a HP észak-amerikai vállalati PC-kért felelős elnökhelyettese és általános igazgatója elmondta, hogy az árcsökkentések két fő oka az alkatrészek árainak csökkenése és a konkurencia nyomott árai.

A HP árcsökkentéseire egy-két példa: a Vectra vl400 P4155T modell, 1 GHz-es Pentium III processzorral, az ár 1.875$-ról 1.599$-ra csökkent, ez 17%-os csökkenés. A Vectra vl800 P3636T modell, 1,7 GHz-es Pentium 4 processzorral, az ár 908$-ral 2.839$-ra csökkent, ez 24%-os csökkenés. A kisvállalatoknak szánt Brio ba410 PCk árai helyenként 15%-kal csökkentek, míg az LCD monitorok árai esetenként 18%-kal estek vissza.

A Compaq a DeskPro EN PC-k árait helyenként 31%-kal csökkentette, míg a DeskPro EX árai esetenként 20%-kal estek vissza. A Compaq nemrégen egyesítette otthoni és vállalati PC üzletágait a költségek csökkentése érdekében. Steve Telaroli, a cég észak-amerikai asztali PC eladásokért felelős termékmenedzsere elmondta, hogy az átszervezésnek köszönhető alacsonyabb költségeknek és az alkatrészárak esésének köszönhetőek a múlt héten bejelentett árcsökkentések.

Egy-két példa a Compaq árcsökkentéseire: a DeskPro EX modell, 1 GHz-es Pentium III processzorral, 128 MB RAM-mal, 40Gbos HDD-vel, CD-ROM-mal és hálózati kártyával, az ár 286$-ral 1.102$-ra csökkent, ez 21%-os visszaesés. A DeskPro EN modell1 GHz-es Pentium III processzorral, 256 MB RAM-mal, 20 GB-os HDDvel, az ár 577$-ral 1.283$-ra esett vissza, ez 31%-os csökkenés.

Az IDCs Murphy szerint az alkatrész árak további csökkenése miatt várható az, hogy a Dell hamarosan újra csökkenti PC árait, amit várhatóan a többi PC gyártó is követni fog. Murphy úgy véli, hogy a következő, 7-10%-os árcsökkentésre akár egy hónapon belül is sor kerülhet. Az ennél hamarabbi, pl. egy versenytárs által kierőszakolt árcsökkentés már jelentősen csökkentené a Dell (és a versenytársak) haszonrését, márpedig ez az, amit mind Dell, mind a vetélytársak el szeretnének kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról