Szerző: Vörös Péter

2001. április 27. 05:00

A PeopleSoft részvényárfolyama közel 23%-ot emelkedett, miután a cég negyedéves eredménye meghaladta a várakozásokat

Csütörtökön a vállalati erőforrás tervező szoftvereket gyártó PeopleSoft részvényárfolyama 6,78$-ral (22,65%-kal) 36,71$-ra emelkedett, mivel a cég első pénzügyi negyedéves eredményei meghaladták a Wall Street-i elemzők előrejelzéseit. A nap folyamán több befolyásos elemző emelte a részvény besorolását.

Csütörtökön a vállalati erőforrás tervező szoftvereket gyártó PeopleSoft részvényárfolyama 6,78$-ral (22,65%-kal) 36,71$-ra emelkedett, mivel a cég első pénzügyi negyedéves eredményei meghaladták a Wall Street-i elemzők előrejelzéseit. A nap folyamán több befolyásos elemző emelte a részvény besorolását.

A cég első pénzügyi negyedéves nyeresége 36,1 millió $ (részvényenként 11 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 11 millió $-ral (részvényenként 4 centtel) és a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 9 centes várakozásával. A PeopleSoft negyedéves forgalma 34%-kal 503 millió $-ra nőtt.

A cég fő vetélytársai az Oracle és az SAP, amelyek a nehéz gazdasági körülmények közepette szerényebb eredményeket értek el. Az Oracle például nemrég jelentette be azt, hogy az alkalmazottak 1-2%-át el fogják bocsátani a költségek csökkentése érdekében.

Brent Thill, a Credit Suisse First Boston egyik elemzője szerint a cég sikerének kulcsa abban rejlik, hogy ebben a negyedévben csakúgy, mint az egész év során a leszállított szoftverek tényleg azt nyújtják, amit a PeopleSoft marketingje ígér. "A versenytársak jelentős része nem tudta azt teljesíteni, amit a gyönyörű PowerPoint prezentációkban ígértek." - mondta Thill.

Thomas Berquist, a Goldman Sachs egyik elemzője elmondta, hogy a nehéz gazdasági idők akár kedvezhetnek is a PeopleSoftnak. Berquist szerint ugyanis a jelenlegi környezetben az ügyfelek "biztonságos" gyártókhoz fordulnak és a PeopleSoftra igaz ez a jelző. Berquist dicsérte a cég jelenlegi termékpalettáját és azt a tényt, hogy a jelek szerint piaci részesedést nyernek a versenytársak rovására.

Berquist emelte a cég pénzügyi évére vonatkozó forgalom előrejelzését 1,99 milliárd $-ról 2,05 milliárd $-ra, míg a nyereség várakozást részvényenként 55 centről 58 centre emelte.

Eric Upin, a Robertson Stephens egyik elemzője azonban arra intett, hogy a gyenge gazdasági környezet, a szoftveripart jellemző lassulás, cég-specifikus kihívások és az értékelés jelenlegi szintje miatt egyelőre nem ajánlja a PeopleSoft részvény besorolásának emelését. Upin megjegyezte, hogy bár a cég pénzügyi adatai folyamatosan javulnak, a vállalat teljes szoftver licenc bevételei a fő vetélytársakéi alatt maradt: a PeopleSoft 2001-re 670 millió $ értékű licenc bevétellel számol, szemben az i2 által prognosztizált 695 millió $-ral, a Siebel és az Oracle 1,4-1,4 milliárd $-jával és az SAP 2,4 milliárd $-jával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról