:

Szerző: tm

2001. április 20. 03:20

Első számú PC-gyártó: a Dell előzött, a Compaq csak a fejét csóválja

[TechNews] A Gartner elemző cég szerint, az első negyedéves eredmények alapján, a Dell 12,8%-os világpiaci részesedésével megelőzte a hét éve piacvezető Compaqot, amely most csak 12,1%-os piaci szeletet tudhat magáénak.

[TechNews] A Gartner elemző cég szerint, az első negyedéves eredmények alapján, a Dell 12,8%-os világpiaci részesedésével megelőzte a hét éve piacvezető Compaqot, amely most csak 12,1%-os piaci szeletet tudhat magáénak.

A texasi központú cég az asztali-, és hordozható gépek, valamint az Intel-alapú szerverek eladását 34,3% mértékben növelte világszerte, és 30,7%-ban az Egyesült Államokban, miközben szinte minden más gyártó gyengülő eladási adatokkal volt kénytelen szembenézni.

Összességében az iparág gazdasági mutatói gyászos képet festenek. A PC eladások csak az Egyesült Államokban 3,5%-kal estek vissza, szinte példa nélküli módon. Hasonló arányok jelentkeznek világpiaci viszonylatban is, ami az elvártnál sokkal gyengébb eredményeket mutat, hiszen az aktuális negyedév kezdetén a Gartner még 10%-os növekedéssel számolt.

Szakértők szerint nehéz hónapok várnak a gyártókra, és már csak a fennálló kockázat ténye sem segíti a PC eladásokat - a nagy üzleti vásárlók inkább kivárnak. A napokban már a jelentősebb chipgyártók (Intel, AMD) is figyelmeztetést adtak ki második negyedéves eredményeik várható romlásáról.

A Dell eredményeivel ellentétben, bár 0,3%-kal nőttek világszerte, a Compaq eladásai 17,9%-kal csökkentek az Egyesült Államokban. A cég szóvívője szerint azonban ez korántsem tükrözi a valós eredményeket, hiszen a legnagyobb profitot hozó szegmensben, az Intel-alapú szerverek eladásában a Compaq még mindig piacvezetőnek számít.

Ennek megfelelően a Compaq kevesebb hangsúlyt fektet az asztali PC-k piacára, és sokkal inkább koncentrál az adattároló és a szerverpiacra. A vállalat bevételeinek közel 90%-a származik az utóbbi területekről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.