Szerző: tm

2001. április 18. 21:13

Már a Hewlett Packard is elbocsátásokat tervez

hp[ZDNet] Gyengülő piaci keresletre hivatkozva a Hewlett Packard bejelentette, hogy a cég második negyedéves eredményei a várakozásokon alul maradnak majd. Ugyanakkor a cég költségcsökkentésre hivatkozva meg kíván válni 3000 dolgozójától.

A bejelentés hatására a cég részvényeinek értéke 3,57 dollárral emelkedett, így a délutáni kereskedést 32,82 dolláros értéken zárta.

A cég 13 és 17 cent közötti részvényenkénti osztalékkal számol a második negyedévre, szemben a tavalyi év hasonló időszakában realizált 44 centtel. A kimutatásokban szerepel 150 millió dollár értékű felhalmozott árukészlet is. Wall Street-i elemzők korábban még 35 centes részvényenkénti hozammal számoltak.

Az első negyedév 11,9 millió dolláros bevételéhez képest, most 2-4%-os csökkenést prognosztizálnak, ami elmarad a 12,19 millió dolláros várakozásoktól. Az elbocsátásokon kívül további megszorító intézkedések is várhatóak majd, sőt a dolgozók kényszerszabadságolását is tervezik.

CarlyCarly Fiorina, a cég elnök-vezérigazgatója szerint megjósolhatatlan volt az amerikai piacon bekövetkező fogyasztói kereslet visszaesése, és senki nem tudhatta, hogy az milyen mértékben érinti majd az egyes piaci szereplőket. A cégvezető biztos abban, hogy az eddig csak az Egyesült Államokat érintő visszaesés hamarosan érezhető lesz majd Európában is, amit a jelenlegi piaci kimutatások már most alátámasztanak.

A jövőre nézve, a HP igyekszik majd megőrizni a nyomtatók piacán kiharcolt pozícióját, megkülönböztetett figyelmet szentelve az olcsóbb kategóriás termékek szegmensének.

Ugyanakkor nem a HP az egyedüli gyártó, amely megsínyli a fogyasztói piac gyengélkedését. Korábban a Compaq jelentett be 5000 fős létszámleépítést, míg a Dell szintén bevételei csökkenéséről volt kénytelen beszámolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról