Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 13. 14:11

A Rambus eredményei a várakozások alatt maradtak, a vállalat 7,3 millió dollárt költött jogi kiadások fedezésére

A Rambus Inc. tegnap hozta nyilvánosságra március 31-én zárult pénzügyi negyedévének adatait, amelyekben a magas jogi kiadások és az alacsony DRAM árak mind a bevételt mind a nyereséget megtépázták.

A Rambus Inc. tegnap hozta nyilvánosságra március 31-én zárult pénzügyi negyedévének adatait, amelyekben a magas jogi kiadások és az alacsony DRAM árak mind a bevételt mind a nyereséget megtépázták.

A cég bevétele 31,2 millió dollár volt, amely 23,6 millió dollár értékű jogdíjat és 7,6 millió dollár szerződésből származó bevételt tartalmaz. A Rambus negyedéves bevétele 99 százalékkal múlta felül a megelőző év azonos időszakában elért szintet, de 10 százalékkal elmaradt az előző negyedév forgalmától.

A Rambus Inc. működésből származó nyeresége 11,1 millió dollárra rúgott, amely több, mint kétszerese a tavalyi év azonos időszakában elért 4,9 millió dollárnak, de kevesebb, mint az előző negyedévben realizált 19,9 millió dollár. A Rambus által elért részvényenkénti 8 centes profit az elemzők 11-12 centes elvárása alatt maradt.

A működési kiadások listájában előkelő helyen szerepelnek a jogi kiadások. Mivel a Rambus Inc. a világ számos vezető memóriagyártójával perben áll, a negyedév során nem kevesebb, mint 7,3 millió dollárt kellett jogi költségeinek fedezésére fordítania. Az előző év azonos időszakában ez a szám 660.000 dollár volt, míg az előző negyedévben a jogi kiadások elérték a 4,3 millió dollárt.

A Rambus bevételeinek jelentős része jelenleg SDRAM memóriachipek, memóriavbezérlők és más alkatrészek után beszedett jogdíjból származik. Ám a negyedév során jelentősen csökkent ezeknek az alkatrészeknek az ára, így a Rambus felé fizetett jogdíj is, ami átlagosan 2 százalék. A vállalat előrejelzése szerint a következő negyedévben az SDRAM árcsökkenése tovább gyorsul majd.

Ugyanakkor a Rambus DRAM memória egyre nagyobb piaci részesedét ért el, köszönhetően a PlayStation2 konzol, a Pentium 4 alapú számítógépek és digitális szórakoztatóelektronikai eszközök sikerének. A Rambus szerint a közeljövőben az RDRAM árának jelentős csökkenése várható növekedő termelés mellett.

A vállalat vezérigazgatója Geoff Tate hangsúlyozta, hogy az év későbbi részében az RDRAM és az SDRAM közötti árkülönség "csupán néhány dollár" lesz. Tate szerint a fogyasztók hajlandók többet fizetni az extra teljesítményért, és úgy véli, hogy az SDRAM-ot támogató Pentium 4 chipkészletek megjelenése ellenére a Pentium 4 processzoros rendszerek túlnyomó többségét Rambus DRAM memóriával szerelik majd. A vezérigazgató továbbá elmondta, hogy a DDR SDRAM valószínű 2002 előtt nem válik jelentős piaci szereplővé, és a teljesítménye még akkor is alacsonyabb lesz az RDRAM-énál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról