:

Szerző: Barna József

2001. április 8. 11:18

A Microsoft EMEA összehangolja az internetes bűnözés elleni küzdelmet

[Microsoft] Az utóbbi nyolc hónap folyamán végrehajtott második globális internetes

[Microsoft] Az utóbbi nyolc hónap folyamán végrehajtott második globális internetes tisztogatási akció eredményeként a világ 22 országában kezdődtek büntetőeljárások. A helyi nyomozó hatóságokkal együttműködésben a Microsoft EMEA [Europe, Middle East and Africa - a szerk.] a szoftvertermékekkel az Interneten elkövetett visszaélések - kalózkodás - és csalások visszaszorítása érdekében indított, jelentős, világméretű tisztogatási akcióról számolt be 2001. március 28-án, Párizsban. Az eljárás eredményeként a világ 22 országában indítottak peres eljárásokat. A Microsoft a hamisítványok kínálatának a világhálóról történő azonnali eltávolítására törekszik, így az utóbbi nyolc hónapban a hálóról eltávolított tételek száma 38.065-re emelkedett. 2000 januárja óta a Microsoft mintegy 17,7 millió USD (19,8 millió Euro) összegű kártérítésben részesült.

"A tavaly augusztusban végrehajtott globális tisztogatási akció óta világszerte csaknem 5 millió hamisított Microsoft szoftver és hardver terméket koboztak el, amelynek együttes kiskereskedelmi forgalmi értéke meghaladja a 1,7 millió USD (1,8 millió Euro) összeget. Ez a tavalyi évhez mérten drámai mértékű növekedést jelent" - közölte Sharon Golec-Keniger, a Microsoft EMEA Internet Kalózkodási ügyekért felelős társasági jogi szakértője. "A Microsoft jelentős erőforrásokat áldoz a hamisítással szembeni globális küzdelemre. A fogyasztók védelme és a hamisítók bíróság elé állítása érdekében együttműködést folytatunk iparági partnereinkkel, különféle vállalatokkal és Internet-szolgáltatókkal is."

Az Internet-kalózok az Internet széleskörűen elterjedt használatából húznak hasznot

A hamisított szoftvertermékek terjesztésében alapvető változások következtek be, amelynek eredményeként a nemzetközi hamisítók törvénysértő módszerekkel előállított szoftvereket könnyebben tudnak kisebb mennyiségekben közvetlenül a fogyasztókhoz juttatni. A hamisítók az Internet által biztosított névtelenséget kihasználva igyekeznek a rendőrség látókörén kívül tevékenykedni.

"A hamisítók növekvő mértékben használják az Internetet a hamisított szoftverek és más termékek terjesztésében" - közölte David Finn, a Microsoft EMEA jogásza. "A hamisítványok kereskedelme az Interneten tevékenykedő hivatásos bűnözők, és jól ismert szervezett bűnözői csoportok vezetése alatt virágzik, éppúgy, mint e bűnözők még ennél is bűnösebb üzelmei, mint pl. a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus, amelynek finanszírozásához a hamisítványok kereskedelme is hozzájárul."

Az árverésekhez használt honlapok megtisztítása Microsoft által kifejlesztett Internet-figyelésére alkalmas, folyamatosan működtetett Internet Monitoring Tool segítségével összesen 79.091 illegális termékkínálatot sikerült eltávolítani az Internetről 1999. március óta. Az eszköz segítségével csak 2001 februárjában 6.430 ilyen oldalt tiltottak le a világhálóról, havi átlagban pedig 4.758 eset volt.

Az online csalók által megkárosított fogyasztók

A fogyasztók gyakran válnak a kalózkodás és az online csalások áldozatává. Egyes esetekben az Interneten termékeket megrendelő személy végül is semmit nem kap a pénzéért, máskor hibás kompakt lemezt vehet át, vagy vírussal fertőzött programokat tölthet le. Miután a Microsoft EMEA forró vonalán online vásárolt, a hamisított termékekkel kapcsolatosan vett panaszok száma az utóbbi nyolc hónap során mintegy hatszorosára nőtt. Fontos, hogy a fogyasztó körültekintéssel járjon el és megtanulja, hogy miképpen ismerheti fel a kalózkodásból származó szoftvert az Interneten és ismerje az ezzel járó kockázatokat.

A szellemi tulajdonjogok megsértésének áldozatául eső szoftverfejlesztők

A hamisítás nem csak a fogyasztókat károsítja. A szoftver és más szellemi tulajdont képező termékek előállítói is egyre gyakrabban szenvednek kárt az Internettel kapcsolatosan kialakult azon mentalitás következtében, amely nem tartja tiszteletben a saját ötleteik illegális eltulajdonításával szembeni védekezéshez fűződő jogaikat.

"Amint azt a közelmúltbeli Napster határozattal jelezték a bíróságok, a szellemi tulajdonjogok mai, digitális korban történő védelmének fontosságát nem lehet alábecsülni" - jelentette ki Debbie Walsh, a Microsoft EMEA kalózkodás elleni aktivitásokért felelős vezetője. "A forgalmazási modellek változásával és az Interneten megjelenő tartalom mennyiségének növekedése miatt létfontosságú, hogy továbbra is megfelelő lépéseket tegyünk az alkotók szellemi tulajdonjogának védelmében és a széleskörű gazdasági növekedés elősegítésének érdekében."

A Microsoft a szellemi tulajdonjogi védelem alá eső termékek Interneten történő terjesztését és védelmét elősegítő technológiai megoldások kifejlesztésének és megvalósításának elkötelezett támogatója. Tekintettel arra, hogy egyre több olyan technológia jelenik meg, amelyik megkönnyíti a lopott termékek online forgalmazását, elengedhetetlen fontosságú, hogy a tartalomfejlesztők és szolgáltatók együttműködjenek annak érdekében, hogy a fogyasztókat jogtiszta online tartalommal lássák el, és javítsák a szerzői jogvédett termékek jogszerű hozzáférésének és forgalmazásának lehetőségeit.

A biztonságos online vásárláshoz kínál tanácsokat a Microsoft kalózkodás elleni védekezésre létrehozott webhelye magyar nyelven is, amelynek címe: www.microsoft.com/piracy.

Ha a fogyasztó arra gyanakszik, hogy szoftvere hamisítvány, vagy más módon tekinthető jogsértőnek, vagy valószínűnek tartja, hogy valamely cég, szervezet vagy személy illegális szoftver forgalmazásával vagy használatával foglalkozik, felhívhatja a magyar BSA forródrótjának számát, a 0680-272-000-át.

A szerkesztők részére: A Microsoftra vonatkozó további információ található a Microsoft weboldalán a http://www.microsoft.com/presspass/ címen.

Tények Internet-kalózok ellen indított jogi eljárásokról Európában:

Egyesült Királyság: A múlt hónapban egy londoni bíróság egy sokmillió dollár értékű hamisítási akcióért felelős bűnöző csoportot ítélt el. A banda hamisított Microsoft szoftver termékek nemzetközi forgalmazására szakosodott és gyanítható, hogy több millió font értékben adott el hamis szoftvert. A különféle veszélyes bűnözői taktikákat alkalmazó csoport Ázsiából importált hamisított lemezeket látott el egy skóciai nyomdából fegyveres rablás során megszerzett valódi Eredetiséget Igazoló Tanusítvánnyal (Certificate of Authenticity, röviden COA).

2000 novemberében globális "Operation Bidder Beware" ("Ajánlattevők, vigyázat" művelet) elnevezésű tisztogatási akciója során a Business Software Alliance három peres eljárást indított az Egyesült Királyságban hamisított szoftverek szállításával gyanúsított személyek ellen. A szállítók a www.qxl.com aukciós webhelyet használták a termékeik reklámozására és feltételezhetőleg számos hamisított szoftver terméket értékesítettek az aukciós site-on keresztül.

Németország: 2001 márciusában a Microsoft 30 ügyvédi felszólító levelet juttatott el hamisított szoftvert árusító és illegális CD másolással foglalkozó cégeknek, egyebek között az IEZ Auktionen, offerto.de, Ricardo.de. címekre.

2000 novemberében egy Frankfurt közelében működő szoftverkalóz illegális szoftvert adott el egy rendőrtisztnek. A rendőrség razziát tartott a célszemély lakásán és 6 PC-t, 10 CD-író készüléket és mintegy ezer arany CD-R-t foglalt le. Az illető személyt letartóztatták.

2001. január óta a Microsoft öt esetben jelentett be panaszt további olyan célszemélyekkel szemben, akik hamisított szoftvert árusítottak, vagy illegális CD másolással foglalkoztak németországi aukciós site-okon keresztül.

Magyarország: 2000 októberében a rendőrség razziát tartott egy hamisítónál, aki BSA tagvállalatainak szoftver termékeit forgalmazta az Interneten keresztül. A razzia során a rendőrség Adobe, Autodesk, Corel, Microsoft, Symantec szoftveralkalmazásokat és egyéb termékeket tartalmazó CD-ket foglalt le. Az esetet követően a rendőrség egy másik kalóznál is razziát tartott, amelynek során több mint ezer, különféle kiadók szoftvereit tartalmazó CD-ket foglalt le.

2000 novemberében a rendőrség Hódmezővásárhelyen tartott házkutatást egy gyanusítottnál, aki az Interneten tett közzé szoftver programjegyzéket. A rendőrség csaknem tízezer illegálisan másolt szoftvereket tartalmazó CD-t foglalt le.

Lengyelország: 2000 novemberében a rendőrség a Business Software Alliance segítségével tartott házkutatást egy poznani személynél, aki szoftver termékek forgalmazását végezte a www.cdzone.prv.pl címen.

2000 novemberében Wroclaw város kerületi bírósága bűnösnek találta azt a szoftverkalózt, aki a Business Software Alliance egyik tagvállalatának szoftvereit illegálisan forgalmazta az Interneten. Az illetőt megbírságolták és a perköltségek megfizetésére kötelezték. Lengyelországban ez volt az első alkalom, amikor az Interneten szoftverkalózkodással foglalkozó személyt ítéltek el.

Románia: 2000 októberében a rendőrség házkutatást tartott egy Manea Bogdan nevű személynél illegális Internetes szoftverforgalmazás gyanuja miatt, amelyet három különböző site-on is végzett, köztük a www.megaone.com/oferta címen. A rendőrség mintegy 350 illegális CD-t talált Adobe, Autodesk, Corel, Microsoft és Symantec programokkal. A vádlott számítógépein is találtak illegális szoftvert, továbbá megtalálták ügyfeleinek névjegyzékét is.

Észak-amerikai polgári peres eljárások
  • 2000. január óta 73 Internetes kalózkodással kapcsolatos eset rendeződött. Az ezekkel kapcsolatos kártérítési összegek és a megítélt kártérítések összértéke meghaladja a 17,7 millió dollárt.
  • A Microsoft Corp. a közelmúltban az alábbi öt Internetes kalózkodási ügyben indított eljárást az Egyesült Államokban:
    • Bi-Rite Computers, Riverside, Kalifornia, hamisított Microsoft Office 2000 Professional, Office 97 Professional és Windows NT Server termékek forgalmazásának vádjával. A polgári peres eljárás száma: EDCV - CV-01-214 VAP, Kalifornia Központi Kerülete, Keleti Divízió.
    • Brian C., Los Angeles, Kalifornia, hamisított Office 2000 Professional és Office 2000 Premium termékek internetes aukciós oldalakon történő illegális értékesítés vádjával. A C. különféle címeken keresztül értékesített, pl. http://www.easyPCsoftware.com/. A polgári peres eljárás száma: EDCV - CV-01-215 VAP, Kalifornia Központi Kerülete, Keleti Divízió.
    • Happy Beagle Marketing (Aka Modems Unlimited), Washington és Bloomington, Illinois, hamisított Office 97 Professional és Windows 98 a következő címen történő illegális forgalmazásának vádjával: http://www.fastmodems.com/ . A polgári peres eljárás száma: 01-1145, Illiniois Központi Kerülete, Peoria Divízió.
    • Liz Tapanes Enterprises, Memphis, Tennessee, hamisított Office 2000 Professional és Office 97 Professional termékek http://www.cheap-software-online.com/ oldalról történő illegális forgalmazásának vádjával. A polgári peres eljárás száma: 01-2225 MLA, Tennessee Nyugati Kerülete, Nyugati Divízió.
    • Metro-Tek Inc., Southfield, Michigan., hamisított Office 2000 Professional, Office 97 Professional és Windows 98 szoftvertermékek http://www.metro-tek.com/ oldalról történő illegális forgalmazásának vádjával. A polgári peres eljárás száma: 01-71141, Michigan Keleti Kerülete, Nyugati Divízió.
  • Észak Amerika, büntetőeljárások
    • Calgary: 2000 decembere, a Calgary Királyi Kanadai Rendőrség több mint 167.000 dollár összértékben kobozott el illegális szoftvertételeket Dean W. Muckabout.com lakóhelyén. W. a Muckabout.com Web-címén történő illegális Microsoft szoftverek árusításával és az Amazon, eBay and Yahoo! címen történő reklámozásával vádolták. W. ellen a szerzői jogvédelemről szóló törvény 42. cikkelye alapján emeltek vádat.
    • Kalifornia: Paul S. vádlott 2001 májusában hozandó bírósági határozatát várja. A vádemelés alapja a Los Angeles-i Sheriff Hivatala, Los Angeles Rendőrsége, az Egyesült Államok postaszolgálata és New York FBI szervezete által végrehajtott közös jogérvényesítési akció. S.-t és tizenegy társát egy Nagy Los Angeles területén folytatott egész napos megfigyelés után tartóztatták le. Mintegy 12 ezer hamisított szoftverterméket foglaltak le. Öt vádlott, köztük S., bűnösnek vallotta magát, négyüket elítélte a bíróság.
    • Massachusetts: Szövetségi ügynökök kifinomult módszerekkel dolgozó szoftverkalózok csapatát fedezték fel, akik elektronikai megoldások segítségével több ezer szerzői jogvédelem alatt álló számítógépes programot tulajdonítottak el, köztük még kibocsátás előtt álló Microsoft Office 2000 Premium terméket is. A csapat tagjai, akik "Pirates with Attitudes" néven nevezik magukat, egy olyan barterrendszert használtak, amelynek segítségével a birtokukba jutott szerzői jogvédelem alatt álló szoftverek átadása ellenében a csoport leltárából törvénysértő módszerekkel eltulajdonított szoftvereket tölthettek le. A csoport, amely a "Sentinel" elnevezésű website-ot működtette, a világon több száz tagot számlált. A tagság meghívás útján toborzódott, a webhelyhez való hozzáférést csak elismert számítógépi címeken keresztül engedélyezték. A "Council" elnevezésű csoport alapító tagjaként megjelölt férfi, a 32 éves Robin R., (North Chelmsford, Massachusetts) letartóztatására is sor került, a szerzői jogok megsértésére irányuló szervezkedés vádjával. Az ügyben folytatott perben döntéshozatal 2001. május 7. napjára került kitűzésre.
  • Ázsiai büntetőeljárások
    • Hong Kong: Hong Kong korrupcióelleni független bizottsága (Hong Kong’s Independent Commission Against Corruption, ICAC) razziát tartott az Optical Disk Manufacturers Association telephelyein és több mint kéttucat hamisított Microsoft bélyegzőt (stamper) foglalt le, amelyeket szoftver CD-k előállításához használtak. A lefoglalt eszközök összértéke mintegy 50 millió dollár. A házkutatás során öt személy letartóztatására is sor került. Egy másik eljárásban az ICAC tisztjei illegális szoftverek internetes árusításáért tartóztatott le egy személyt.
    • Makaó: A kínai határ mentén két gépjármű-ellenőrzés eredményeként a makaói rendőrség több mint 4.500 hamisított szoftverterméket foglalt le és két egymással kapcsolatos letartóztatást foganatosított.
    • Malajzia: 2000. augusztus 19-én a Belkereskedelmi és Fogyasztóügyi Minisztérium (Ministry of Domestic Trade and Consumer Affairs, MDTCA) által vezetett különleges szerzői jogvédelmi csoport (Special Copyright Task Force) kilenc helyszínen hajtott végre házkutatást egy regionális hamisító bandánál hamisított termékek előállítása és forgalomba hozatala kapcsán. Az egyik helyszín a Klang Völgyben található. A razziát végrehajtó 84 tagból álló csoportot a MDTCA vezette, a maláj rendőrség támogatta az Anti-Corruption Agency segítségével.

      Több mint 100 CD pecsétet/aranymusztert, 200.000 hamisított CD-t, 20 személyi számítógépet és 17 járművet foglaltak le a razzia eredményeként. Ennél is fontosabb, hogy a csoportnak sikerült bizonyítékokat szereznie a házkutatások során hamisított Microsoft termékek nagyarányú előállítására és globális forgalmazására. Dél-Ázsiában a mai napig ez volt a legnagyobb leleplezett hamisító csoport.

      Az ügy egy malajziai website kivizsgálásával indult, amelyről feltételezték, hogy Ausztráliába az Interneten keresztül hamisított Microsoft termékeket értékesít. Ausztráliában történt lefoglalások később megerősítették, hogy a hamisított termékek a malajziai webhelyről származnak.

    • Fülöp-szigetek: 2000 augusztusában egy rendőri csapat - amelynek tagjai a Nemzeti Nyomozóhatóság (National Bureau of Investigations), a Videogram Szabályozó Tanács (Videogram Regulatory Board) és a Videókalózkodás Elleni Tanács (Councuil to Combat Video Piracy) személyzetéből kerültek ki - hajtott végre razziát egy CD gyár területén a Clarkfield Különleges Gazdasági Övezetben, Pampanga területén. Az intézkedést végrehajtó csoport a Motion Picture Association, a Sony Computer Entertainment, a Sega Enterprises, az IFPI és a Business Software Alliance, továbbá a Microsoft érdekeit képviselte. Több mint 250,000 hamisított CD-ROM lefoglalására került sor az intézkedés során. A lefoglalt gyártóeszközök között szerepelt egy Krauss Maffei másológép, egy CD-nyomtató és különféle CD-előállító eszközök.
    • Kínai Népköztársaság: Kínai hivatalos szervek a közelmúltban Shenzhenben tartottak vizsgálatot egy gyárban, ahol 2.600 jó minőségű szoftverterméket, továbbá a hamisítás eljárását leíró kézikönyveket és további kapcsolódó dokumentumokat foglaltak le. Egy másik shenzheni raktárházban végrehajtott razzia során a Műszaki Felügyelet (Technical Supervision Bureau) tisztviselői 5.000 hamisított Microsoft klaviatúrát foglaltak le.
    • Szingapúr: 2001 februárjában több órányi megfigyelést követően a szingapúri rendőrség szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó egysége letartóztatta egy furgon tulajdonosát, és mintegy 20.000 hamisított CD-t foglalt le. A szingapúri rendőrség ezt követően a gyanúsítottat a bűnszövetkezet vezetőjeként azonosította. Ugyanazon a napon a rendőrség átkutatott egy kiskereskedelmi egységet a Toa Payoh Central területén, amely szintén a gyanúsított tulajdonában állt, és ott a társaság további három tagját tartóztatta le. Szintén 2001 februárjában a rendőrség egy további kiskereskedelmi egységet kutatott át a Queensway bevásárlóközpontban és megállapította, hogy ugyanahhoz a bűnszövetkezethez tartozik. A razzia során két további bandatagot tartóztattak le, és további tízezer hamisított CD-t foglaltak le a Business Software Alliance tagvállalatainak - köztük a Microsoft, az Interactive Digital Software Association, a Singapore Phonogram & Videogram Association és a Sony Computer Entertainment - hamisított szoftvertermékeivel.
    • Szingapúr: 2001. február 7-én a szingapúri rendőrség a Sim Lim Square nevű tér mellett tartott razziát egy ideiglenes standon, amelynek során 147 olyan CD-t foglaltak le, amely a Business Software Alliance tagvállalatai által előállított szoftverek hamisított példányaitait tartalmazták. A razziát törvénysértő csoportok által működtetett, hamisított CD-ket forgalmazó csoportokra összpontosuló rendőrségi intézkedések következményeként hajtották végre.
    • Tajvan: A tajvani rendőrség 2000 decembere és 2001. január között egy országos internetes kalózkodás elleni intézkedéssorozatot hajtott végre az optikai lemezekkel folytatott kalózkodás és a pornográfia ellen, továbbá a szellemi tulajdonjogok virtuális térben történő védelme érdekében.

      Az ügyészségek 241 házkutatási parancsot adtak ki, törvénysértő módon eltulajdonított optikai lemezeket és gyermekpornográfiát kínáló 189 illegális website-ot céloztak meg, 237 személyt tartóztattak le. Több mint félmillió CD-ROM-ot és CR-R-t foglaltak le 142 website-ról.

    • Thaiföld: 2001. március 15. és 17. között a gazdasági rendőrség két kiskereskedelmi egységnél - a Plantip Plaza és a Mahboonkrong Shopping centre területén - tartott razziát hamisított CD-ROM-ok forgalmazása kapcsán. Tizenhétezer hamisított CD-t és CD-ROM-ot foglaltak le. Három boltvezetőt letartóztattak és helyeztek vád alá a szerzői jogok megsértéséért.
  • Latin-amerikai büntetőeljárások
    • Argentína: 2000. november 23-án a helyi argentin szoftverszövetség (Software Legal) és a zeneipari kalózkodhás elleni egyesülés kérésére az igazságügyi hatóságok és a szövetségi rendőrség képviselői Buenos Aires városában hat viszonteladó lakásán tartottak házkutatást, akiket a Business Software Alliance tagvállalatai által előállított szoftver - köztük Microsoft szoftver és zenei CD hamisítványok - internetes forgalmazásával gyanúsítottak. A viszonteladók az Internetet jogosulatlan termékeknek spam emailek és különféle weblapok felhasználásával történő marketingjére és értékesítésére használták fel. A házkutatások során a rendőrség több mint hatezer jogosulatlanul készített zenei és szoftver másolatot, továbbá számos PC-t és CD író készüléket talált. A házkutatás kapcsán öt személyt letartóztattak.
    • Argentína: 2001. január 16-án az argentin rendőrség csaláselleni ügyekkel foglalkozó részlege razziát tartott a GRG Computación cégnél, amely egy Buenos Airesben tevékenykedő viszonteladó, aki állítólag engedély nélküli szoftver termékeket forgalmazott az Interneten. A razzia során a rendőrség négy olyan merevlemezzel ellátott személyi számítógépet talált, amelyeken jogosulatlan szoftvereket tartalmaztak, továbbá lefoglalt 20 CD-t a Microsoft és más, a Business Software Alliance tagvállalatok szoftvertermékeinek illegális kópiáit tartalmazták.
    • Brazília: 2001. január 2-án a Brazil hatóságok polgári eljárásos ellenőrzést végeztek egy viszonteladónál, aki nem jogtiszta szoftvert kínált az Interneten. A Sao Paulo államban működő viszonteladó jogosulatlan szoftver termékekkel installált számítógépeket kínált az Internetes címén (http://www.curriculum.com.br/ ). A bíróság végül 78 számítógépet ellenőrzött.
    • Brazília: 2001. február 13-án a Minas Gerais állam számítógépes bűncselekményekre szakosodott rendőri egysége razziát tartott egy a Mega CD elnevezésű Internetes vállalatnál. A vállalat jogosulatlan szoftver termékeket kínált az Interneten. A rendőrség négy másoló berendezést, 2.165 Microsoft szoftvert tartalmazó CD-t és 450 üres CD-t foglalt le. A cég két alkalmazottját letartóztatták.
    • Kolumbia: Tíz napig tartó megfigyelést követően a kolumbiai szellemi alkotásokat védő rendőrség (DAS) házkutatást tartott egy a Bogotá városban működő Internet-viszonteladó telephelyén 2000. december 14-én. A viszonteladó egy népszerű aukciós site-on (MercadoLibre.com) forgalmazott jogosulatlan szoftver másolatokat. A rendőrség 500 jogosulatlan szoftver CD-t, egy személyi számítógépet, egy CD beégető készüléket és hat szoftverprogram jegyzék katalógust, továbbá több mint húszezer jogosulatlan szoftver termékre vonatkozó új számlát foglalt le. A rendőrség véleménye szerint a feltehetőleg Microsoft, Adobe, AutoDesk és Corel szoftvert árusító szervezet már évek óta működött. A kereskedőt őrizetbe vették.
    • Peru: 2001. március 1-én a perui hatóságok letartóztattak egy az Interneten szoftvert kínáló vállalkozót. A hatóság átkutatta a limai kereskedő lakását, ahonnan a http://www.clubdelsoftware.com/ site-ot működtette. A hatóság 143 darab, a Microsoft Office 97, Office 2000, Windows 95, Windows 98 és az Adobe szoftver termékeit tartalmazó CD-t foglalt le, 27 darab szoftverösszeállítást tartalmazó CD és nyolc darab, filmeket tartalmazó CD és egy a reklámozott termékek jegyzékét tartalmazó CD mellett.
    • Venezuela: 2001. március 1-én a hatóság házkutatást tartott a Red Maniaco nevű internetes cég telephelyén, amely a http://www.free20000@cantv.net/ címen árusított jogosulatlan szoftver kópiákat.
A szerkesztő megjegyzése: a sajtóközleményt a Microsoft Magyarország sajtóirodájától kaptuk. Minthogy azonban a szöveget mind a magyar helyesírás szabályai, mind pedig a magyar joggyakorlat szempontjából erősen kifogásolhatónak találtuk, néhol általunk szükségszerűnek vélt módosításokat hajtottunk végre rajta (ilyen volt többek között a vádlottak vezetéknevének rövidítése is).

Szólj hozzá a HWSW fórumában!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.