:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 29. 11:05

A Palm részvényárfolyama közel 48%-kal zuhant le tegnap, miután a cég a vártnál nagyobb veszteséget vár a közeljövőben

[Bloomberg, CNET] A Palm részvényárfolyama 7,44$-ral (47,98%-kal !!) 8,06$-ra esett vissza tegnap, ez a cég történetének legsötétebb napja e szempontból. A visszaesés oka az, hogy a cég a mostani negyedévre a vártnál nagyobb veszteséget prognosztizált a keddi tőzsdei zárás után. Gondot jelent az, hogy igen magas a készletek szintje és a cég csak megkésve dobja piacra legújabb modelljeit, amelyekkel az egyre növekvő konkurenciát célozza meg.

Carl Yankowski, a cég elnök-vezérigazgatója a gyenge keresletre és a gazdasági visszaesésre fogta a cég gondjait. Azonban a versenytársak közül a Handspring úgy látja, hogy sikerül elérniük az előrejelzéseiket, míg a Compaq nem tudja kielégíteni az iPaq Pocket PC iránti keresletet, mivel a kereslet meghaladja a cég havi 100 ezer darabos termelési kapacitását. Jean Fournier, a francia Finance Rembrandt elemzője szerint a Palm piaci részesedést veszít az új, feltörekvő sztárokkal szemben.

Jelenleg a Palm a kéziszámítógép piac több, mint 50%-át uralja és most készül piacra dobni két olyan terméket (m500 és m505), amellyel sikerrel vehetik fel újra a versenyt a Handspring és a Compaq termékeivel és amelynek funkciói fejlettebbek lesznek a népszerű Palm Vx-énél.

A mostani 8,06$-os részvényárfolyam a cég történetének legalacsonyabb árfolyama: a cég egyetlen nap alatt 4,21 milliárd $ piaci értéket veszített, s jelenleg 4,55 milliárd $ a cég piaci értéke. Az amerikai értéktőzsdék második legnagyobb forgalmat lebonyolító részvénye volt tegnap a Palm. A Palm piaci bevezetésének első napján (2000. márciusában) a részvényárfolyam 165$ volt, akkor az 53 milliárd $ piaci értékű cég megelőzte az 50 milliárd $ piaci értékű Ford Motor-t.

Judy Bruner, a cég pénzügyi vezérigazgatója kedden elmondta, hogy a cég készletei a március 2-én végződött pénzügyi negyedévben 102,5 millió $-t tettek ki, szemben az egy negyedévvel korábbi 24 millió $-ral és további 200 millió $-ral növekedhetnek ebben a negyedévben. Márpedig a növekvő készletek arra kényszeríthetik a céget, hogy jelentősen csökkentse árait, esetleg veszteségeket írjon le, vagy a régebbi termékeket próbálja meg Európában vagy Ázsiában eladni. Ez jelentős változás az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor az alkatrészhiány miatt a Palm nem tudta kielégíteni a termékei iránti jelentős keresletet.

A konkurensek részvényárfolyamának alakulása tegnap: a Handspring 5,31$-ral (33%-kal) 11,78$-ra esett vissza, a Compaq 0,71$-ral (3,51%-kal) 19,50$-ra csökkent, a BlackBerry kétirányú pager-eket gyártó Research in Motion 4,43$-ral (18%-kal) 20,25$-ra ment le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról