Szerző: Vörös Péter

2001. március 27. 19:38

A Microsoft 18 japán játékra számít az Xbox idei bemutatóján

[Bloomberg] Ez azt jelentené, hogy közel kétszer annyi japán játék lenne a piacon az Xbox debütálásakor, mint amennyi a Sony PlayStation 2 esetében volt. A játékok között lesznek harci, autóverseny és sport játékok, a fejlesztők között pedig olyan japán tervezők lesznek, mint pl. a Konami, közölte Hirohisa Ohura, a Microsoft japán leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A világ legnagyobb szoftvergyártója júniusig 100 játékfejlesztőt szeretne felvenni saját játékainak fejlesztéséhez.

Az elemzők szerint az Microsoft-nak a japán piacon a sikerhez nagy szüksége lesz a japán játékszoftver fejlesztők közreműködésére. Az Xbox-szal a Microsoft a Sony és a Nintendo által uralt 20 milliárd $-os globális videójáték piacra szeretne betörni. Lisa Spicer, az ING Baring Securities Japan egyik elemzője szerint számos cég egyelőre kivár a Microsoft Xbox játékfejlesztéssel, mivel a Microsoft nem vázolta fel pontosan üzleti modelljét e cégeknek, márpedig ez igen fontos számukra.

Az alig több, mint 1 éve piacon lévő Sony PlayStation 2-re jelenleg 169 játékszoftver kapható - induláskor tíz program volt elérhető Japánban a 128-bites játékkonzolhoz, amelynek globális eladásai nemrég haladták meg a 10 milliót. A japán szoftverfejlesztők közül eddig egyedül a Konami jelentette be hivatalosan, hogy fog játékokat fejleszteni az Xbox-hoz - mindezzel együtt a Konami azt is közölte, hogy túl sok erőforrást nem fognak felhasználni a Microsoft első játékkonzoljához. Kazumi Kitaue, a Konami igazgatója elmondta, hogy a cég 2002. márciusában véget érő pénzügyi évében nem játszik jelentős szerepet az Xbox. Túl sok erőforrást dedikálni a Microsoft játékkonzoljához elég kockázatos lenne a Konami számára, mivel az Microsoft nem közölte világos üzleti stratégiáját.

A Microsoft eddig nem tette közzé a hivatalos megjelenés dátumát az USA-ban ill. Japánban és a készülék áráról is hallgat a Redmond-i óriás.

A japán piac fontosságát hangsúlyozandó, Bill Gates, a Microsoft elnöke pénteken beszédet fog mondani a Tokiói Játékkiállításon, további részleteket fog közölni az Xbox-szal kapcsolatos tervekről és a szoftvergyártó óriás videójáték stratégiájáról. Ezenkívül a Microsoft amerikai illetékesei szerint Gates ki fog térni a Microsoft online játékokkal kapcsolatos terveire is. A Tokiói Játékkiállításon a tervek szerint 200 szoftverfejlesztő cég 500 játékkészítőjével fognak találkozni a Microsoft szakemberei.

Az eredeti tervek szerint a Microsoft 500 millió $-t fog az Xbox marketingjére költeni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról