:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 27. 13:31

Az IBM Travelstar 48GH a világ leggyorsabb és legnagyobb mobil merevlemeze

Az IBM ma bejelentette a világ legcsendesebb mobil merevlemezeit, amelyek között megtalálható a világ legnagyobb kapacitású notebook merevlemeze is.

Az IBM ma bejelentette a világ legcsendesebb mobil merevlemezeit, amelyek között megtalálható a világ legnagyobb kapacitású notebook merevlemeze is.

Az új Travelstar egységekben az IBM a saját Drive Noise Suppression System (DNSS) hidrodinamikus csapágytechnológiáját felhasználva nem csak jeletős zajszintcsökkenést ért el, hanem csökkentette a rázkódásra való érzékenységet is.

A lemezek között megtalálhatjuk a 48 GByte kapacitású Travelstar 48GH merevlemezt, amely az IBM közleménye szerint akár 48.000 nagyfelbontású kép, 74 CD-nyi audio anyag, 48.000 regény vagy 12 komplett DVD film tárolására is alkalmas lehet.

A Travelstar 48GH ötször nagyobb kapacitású a jelenleg használt "átlagos" mobil merevlemezeknél és pontosan 50 százalékkal nagyobb az IBM Travelstar 32GH merevlemeznél, amely az eddigi kapacitási rekordot tartotta.

A Travelstar 48GH nem csupán a legnagyobb kapacitással bíró mobil merevlemez, hanem egyben a leggyorsabb is, tekintve, hogy lemezei 5400 frodulat/perc sebességgel pörögnek, és 241 mbit/sec adatátviteli mutatója is impresszívnek mondható. Az IBM új Travelstar merevlemezei emellett energiatakarékosak is: nagyobb kapacitás és sebesség mellett a fogyasztásuk változatlan az előző sorozathoz képest.

Az IBM új merevlemez-családjának tagjai a Travelstar 48GH mellett a Travelstar 30GN (20 és 30 GByte kivitelben kapható) valamint a Travelstar 15GN (6, 10 és 15 GByte kivitelben kapható).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.