Szerző: Vörös Péter

2001. március 26. 14:33

2 milliárdos Compaq adomány a magyar felsőoktatásnak

[Compaq] - Pokorni Zoltán oktatási miniszter adta át jelképesen azt a két Compaq szuperszámítógépet, melyeket az amerikai számítástechnikai vállalat hazai leányvállalata térítésmentesen bocsátott az ELTE és a BME rendelkezésére, hogy a felügyeletük alatt létrehozott Szakértői Központ keretei között szolgálják majd a magyar tudományos alapkutatást és a felsőoktatást. Az eseményen jelen volt a két intézmény rektora, Dr. Klinghammer István az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és Dr. Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében, valamint Dr. Beck György, a Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatója.

A hazai oktatásügynek adományozott gépek értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A két szuperszerver mellett Dr. Beck György vezérigazgató további 20, a világ legkorszerűbb, 64 bites Alpha processzorára épülő Compaq szerverre hirdetett meg pályázatot a hazai felsőoktatási intézmények részére. A pályázatok részletei április elején nyilvánosságra kerülnek, és a gépeket a Compaq még ebben a tanévben a nyertes intézmények rendelkezésére bocsátja. A most bejelentésre került adományozás összértéke meghaladja a kétmilliárd forintot és jelentős mérföldköve a Compaq azon erőfeszítéseinek, melyek keretében immár évek óta egyre intenzívebben támogatja a hazai felsőoktatást, az informatikai szakemberképzést.

"Alig néhány hete hirdettük meg professzori tudományos és diákösztöndíjunkat a műszaki egyetemen és most nagy örömmel kérhetem meg Miniszter urat arra, hogy adja át jelképesen a hazai informatikus képzés két meghatározó intézményének a két Compaq szuperszervert" - nyilatkozta Dr. Beck György. - "Külön öröm, hogy ezzel a két géppel, hozzájárulhatunk a szakemberképzés gyakorlati elemeinek erősítéséhez, a tudományos kutatások hazai feltételeinek javításához, végső soron pedig a magyar szakemberek itthon tartásához".- tette hozzá. "Nagy örömmel teszek eleget a felkérésnek és adom át ezt a két szuperszámítógépet, mely a Compaq elkötelezettségét jelképezi a hazai felsőoktatás ügye mellett" - vette át a szót Pokorni Zoltán művelődésügyi miniszter, majd hozzátette: "Ez a is gesztus kiváló példa arra, hogy az üzleti szféra hogyan veheti ki aktívan a részét az oktatás fejlesztésében, áttételesen pedig a magyar munkaerő világszínvonalúvá, nemzetközileg is versenyképessé tételében. Hiszen ez közös érdekünk!"

A most átadott gépek egyenként egy ma használt otthoni számítógép memóriáját például 2000-szeresen, a tárkapacitását pedig több százszorosan múlják felül. A gépek néhány főbb adata: konfigurációnként 16 processzor, 32 GByte operatív memória és közel 1 terabyte diszk kapacitás. Érdekesség még az, hogy a gépek ugyanolyan 64 bites Alpha processzorokat tartalmaznak, mint a 2000-ben az év szuperszámítógépének választott Cray T3E szuperszerver.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról