Szerző: Vörös Péter

2001. március 26. 08:08

A befektetők a Red Hat mögé álltak

[CNET] Pénteken a befektetők erőteljesen odaálltak a Linux-os Red Hat mögé, miután az a vártnál jobb eredményeket produkált csütörtökön, de az elemzők a forgalom növekedés ütemének csökkenését potenciális gondnak tekintik.

A cég részvényárfolyama 66 centtel (13%-kal) 5,88$-ra emelkedett pénteken. Csütörtökön a cég nettó 600.000 dolláros (részvényenként 0 centes) veszteséget és 27 millió $-os forgalmat jelentett be, ez részvényenként 1 centtel jobb volt a Wall Street várakozásainál. A cég ezenkívül felemelte 2002-es pénzügyi évére vonatkozó profit várakozásait is.

Keith Bachman, az ABN AMRO egyik elemzője szerint a lassuló IT kiadások a Red Hat-et is érzékenyen érinthetik; ezzel együtt fenntartotta a "megtartani" besorolást a cég részvényeit illetően. Bachman arra is hivatkozott, hogy a cég a 2002-es pénzügyi évben részvényenként 10 centes nyereséget és 140 millió $-os forgalmat remél. A First Call által reprezentált elemzők a 2002-es pénzügyi évre részvényenként 4 centes nyereséget és 152,4 millió $-os forgalmat remélnek a Red Hat-től. Bachman szerint a 2002-es pénzügyi évben a működési profit 0-6 cent között lesz, míg a forgalom 135-142 millió $ között várható.

Korábban a Red Hat bevételeinek többségét a licenc díjak adták, most első alkalommal a forgalom nagyobbik része a szolgáltatásokból származott, e mögött a Planning Technologies szolgáltató cég megvétele állt. Chris Galvin, a J.P. Morgan Chase elemzője szerint az egyre inkább szolgáltatás-központú Red Hat a vártnál két negyedévvel korábban érte el a nyereségességet - azonban ez jelentős átalakuláshoz vezetett a bevételek összetételében.

A cég lejjebb vitt forgalom várakozásai nem meglepőek a jelenlegi gazdasági lassulást illetően - de a Red Hat-tel kapcsolatban ez konkrétan azt is jelenti, hogy nő a szolgáltatási bevételek aránya az összes forgalmon belül, az pedig közismert tény, hogy a szolgáltatási bevételek lassabban nőnek a licenc-alapú bevételeknél.

Galvin a cég 2002-es pénzügyi évre vonatkozó forgalom kilátásait 149 millió $-ról 140 millió $-ra szállította le, míg a részvényenként 5 centes nyereség előrejelzést és a hosszú távú "vásárolni" besorolást fenntartotta.

a címlapról