Szerző: mz

2001. március 23. 20:33

CeBIT: Linuxot futtat az IBM második generációs karórája

[CNet] Az IBM bemutatta a tavaly júliusban a nagyközönség elé tárt linuxos karórájának második generációját. Az új modell elődjénél kisebb, divatosabb megjelenésű - ám ugyanolyan használhatatlan érdekesség marad, mint az első változat.

Az IBM a CeBiten mutatta be új óráját. A készülék egyelőre csak technológiai bemutatónak készült, árusítását egyelőre nem tervezik, már csak azért sem, mert akkumulátora mindössze két órán át tudja üzemeltetni. Ennek ellenére mégis közelebb került a kereskedelmi eladhatósághoz, mint a tavalyi változat.

Az internetezésre is alkalmas karórák érdekes színfoltot jelentenek a számítástechnikai eszközök palettáján. Érdekes módon a HP nemcsak tanulmányterméknek szánja saját hasonló termékét, ugyanis a svájci óragyártó Swatch céggel együttműködve hamarosan piacra szeretne dobni egy hasonló órát.

Az IBM órájának érdekessége az, hogy a karóra Linux operációs rendszerrel fut; az IBM nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy egy leginkább kiszolgálókra alkalmas operációs rendszert áültet egy karórányi szerkezetre.

A karóra 640 x 480 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, mérete mindössze 1,6 x 2,2 centiméter, memóriájának mérete 8 MB. Érdekessége, hogy a rajta megjelenő adatok szinte alig láthatók, hiszen hiába tudnak a mérnökök aprócska kijelzőket készíteni, ha szemünk képtelen érzékelni a miniatűr képpontok fényét.

Az IBM játékszere egyelőre komolytalan csintalanságnak tűnik, de nem szabad elfeledni, hogy az egylőre használhatatlannal tűnő termék a technológia fejlődésével, a rajta futó Linux változat finomhangolásával egyre inkább megközelítheti a hétköznapi, üzletek polcára való termékek színvonalát. Jó lesz, ha az órások elkezdik továbbképezni magukat?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról