Szerző: Vörös Péter

2001. március 23. 09:18

A Lucent várhatóan csak a jövő héten vezeti be a tőzsdére Agere-t és a vártnál jóval alacsonyabb lesz a bevezetési ár

Az Agere, a Lucent optikai/mikroelektronikai részlege, a kevés nyereséges Lucent divízió egyike. Az eredeti tervek szerint halad az Agere tőzsdei bevezetése (IPO - initial public offering), a hírek szerint még ezen a héten sorra kerül az IPO.

Az Agere IPO döntés ellentétben áll a Lucent múlt heti lépésével, amivel egyelőre leállította a WaveSplitter Technologies optikai alkatrész gyártó IPO-ját, hivatkozva a nehéz piaci körülményekre.

A Lucent 600 millió részvény forgalomba hozását tervezi, részvényenként 6-7$-os áron (a korábbi terv szerint ez 12-14$ lett volna), így összesen 3,6-4,2 milliárd $-hoz kívánnak jutni az Agere IPO révén - ezzel minden idők negyedik legnagyobb értékű amerikai IPO-ja lesz az Agere-é. Az új cég összesített piaci értéke a jelenlegi számítások szerint 11,4 milliárd $ lesz. Az új cég neve az eredeti terveknek megfelelően Agere Systems Inc. lesz. és technikailag önálló lesz az anyavállalattól. Gyakorlatilag várhatóan szoros üzleti kapcsolatok fogják fűzni a Lucent-hez, legalábbis az önállósodás első részében.

A Lucent kezében lesz az Agere részvényeinek 63,3%-a és a mikroelektronikai vállalat szinte összes szavazati joga, ezenkívül a Lucent elkötelezte magát arra, hogy kb. 800 millió $ értékű Agere alkatrészt vásárol az idén és 1 milliárd $ értékűt 2002-ben. Ez év vége felé tervezi a Lucent azt, hogy megválik az Agere tulajdonrész jelentős részétől, ez megkönnyítheti az Agere dolgát abban, hogy üzleti kapcsolatokat építsen ki az olyan Lucent vetélytársakkal, mint pl. a Nortel Networks.

Az Agere potenciális ügyfélköre jelentős. Egyelőre ezt azért nem tudja a divízió realizálni, mert a gyártók nem szívesen vesznek optikai alkatrészeket és integrált áramköri lapokat a piaci vetélytársaktól, mondta Glenn O'Donnell, a Meta Group egyik elemzője. O'Donnell szerint az önállósodás révén jelentős új megrendelésekhez juthat az Agere, kihasználva független szerepét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról