:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 22. 07:33

A Dell és a Samsung 4-éves, 16 milliárd $-os együttműködési szerződést kötött

[Bloomberg, CNET, EB News, TechWeb] A két cég szerdán kötötte meg a hatalmas összegű megállapodást, amely alkatrészek szállításáról és a kutatás-fejlesztésbeli együttműködésről szól. A dél-korai Samsung a szerződés értelmében memória alkatrészeket, LCD kijelzőket, monitorokat és optikai disk drive-okat fog szállítani a legnagyobb amerikai PC gyártónak.

Az elemzők véleménye szerint a megállapodás révén mindkét fél jól jár: a Dell bebiztosítja azt, hogy csúcsminőségű alkatrészeket kap jó árakon és kedvezményes feltételekkel - a Samsung pedig egy biztos és igen jelentős vevőt tudhat magáénak. Steve Kleynhans, a Meta egyik elemzője szerint a Dell egyik legnagyobb erőssége eddig nem is a közvetlen értékesítési modell volt, hanem a beszállítói láncolat tökéletes megszervezése - az iparág valószínűleg legjobban működő beszállítói láncolata a Dell-é. Ehhez pedig jó és folytonos kapcsolat szükséges a beszállítókkal.

Bár az efféle beszállítói megállapodások nem ritkák mostanság, sőt önmagukban nem is újak, egyre több cég köt hosszú távú szerződést beszállítóival a kedvezőbb árak és a megfelelő beszállítás biztosításához - ez különösen fontos a nehezebb időkben. Elemzők szerint különösen fontos az egyezmény a Dell számára, mivel LCD-k beszállításáról is szól, ezek pedig egyre népszerűbb alkatrészek kezdenek lenni. A Gartner egyik elemzője, Martin Reynolds szerint bármi, amit a Dell hozzá tud adni a PC-khez (pl. LCD kijelző), amivel emelkedik az ár, az egyben magasabb profitot is jelent.

A Dell már a múltban is szorosan együttműködött a Samsung-gal (múlt októberben a Dell tovább bővítette együttműködését a Samsung-gal annak érdekében, hogy biztosítsa a notebook-okban ill. lapos kijelzőkben használt LCD panelek hosszú távú szállítását), most pedig az egyezmény arra is kiterjed, hogy a két cég közös kutatás-fejlesztési tevékenységet fog végezni annak érdekében, hogy a Dell ügyfelei versenyképes árakon jussanak hozzá számítógépes termékekhez - ez rövid távon azért fontos, mivel az amerikai kereslet jelentős csökkenése tavaly ősz óta árháborút indított el az iparban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.