Szerző: Vörös Péter

2001. március 21. 01:18

Erősen csökkent a Solectron részvényárfolyama, mivel a cég profit-figyelmeztetést tett közzé és elbocsátásokat jelentett be

[Bloomberg] Az USA legnagyobb CME (contract manufacturer of electronics - szerződéses elektronikai gyártó) vállalatának részvényei kedden 2,40$-ral (11,17%-kal) 19,09$-ra esett vissza, mivel a cég közölte, hogy az alacsonyabb kereslet miatt negyedéves profitja kevesebb lesz a vártnál. A rivális Sanmina (-15.79%), Celestica (-18.33%) és Flextronics International (-18.72%) részvényárfolyama szintén jelentősen csökkent. Többek között olyan cégek elemzői vitték lejjebb a Solectron besorolását, mint a ING Barings, a Thomas Weisel Partners, az SG Cowen Securities, a Bear Stearns & Co. és a Prudential Securities.

A Milpitas (Kalifornia) központú cég és vetélytársai ez év elején magasabb nyereséget jeleztek előre, mivel arra számítottak, hogy több vállalat fogja alkalmazni őket gyártásra annak érdekében, hogy a kutatás-fejlesztésre és az értékesítésre összpontosítsanak (ld. pl. IBM - Solectron ill. Ericsson - Flextronics International outsourcing szerződés).

A Solectron most azt közölte, hogy ügyfeleinek (amelyek közé tartozik a Cisco és az IBM is) megrendelései csökkentek és 8.200 embert kénytelenek elbocsátani.

Jerry Labowitz, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint a vezető CME vállalatok üzleti környezetét ősszel jellemző eufóriát igen gyorsan váltotta fel a kereslet erős visszaesése. Labowitz véleménye szerint azonban a nehezén már túlvannak a CME gyártók és az outsourcing jövője továbbra is fényesnek tűnik. A Merrill továbbra is "vétel" besorolásúnak tartja a cég részvényeit, csakúgy, mint október végén, amikor a részvényárfolyam 52$ körül volt.

Susan Wang a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy még egy pár héttel ezelőtt is azt hallották az ügyfelektől, hogy kielégítetlen volt keresletük. Ehhez képest néhány hét alatt a cég alapos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A március 2-án végződött pénzügyi negyedévet a Solectron 121,9 millió $-os (részvényenként 18 centes) nettó nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 96,7 millió $-ral (részvényenként 16 centtel) - ez 26%-os növekedést jelent. A cég negyedéves forgalma 85%-kal, 2,92 milliárd $-ról 5,42 milliárd $-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról