Szerző: Vörös Péter

2001. március 20. 01:16

A Lucent Technologies várhatóan e héten vezeti be a tőzsdére Agere részlegét

Az Agere, a Lucent mikroelektronikai részlege, a kevés nyereséges Lucent divízió egyike. Az eredeti tervek szerint halad az Agere tőzsdei bevezetése (IPO - initial public offering), a hírek szerint még ezen a héten sorra kerül az IPO.

Az Agere döntés ellentétben áll a Lucent múlt heti lépésével, amivel egyelőre leállította a WaveSplitter Technologies optikai alkatrész gyártó IPO-ját, hivatkozva a nehéz piaci körülményekre.

A Lucent 500 millió részvény forgalomba hozását tervezi, részvényenként 12-14$-os áron, így összesen 6-7 milliárd $-hoz kívánnak jutni az Agere IPO révén. Az új cég neve az eredeti terveknek megfelelően Agere Systems Inc. lesz. és technikailag önálló lesz az anyavállalattól. Gyakorlatilag várhatóan szoros üzleti kapcsolatok fogják fűzni a Lucenthez, legalábbis az önállósodás első részében.

A Lucent kezében lesz az Agere részvényeinek 72%-a és a mikroelektronikai vállalat szinte összes szavazati joga, ezenkívül a Lucent elkötelezte magát arra, hogy kb. 800 millió $ értékű Agere alkatrészt vásárol az idén és 1 milliárd $ értékűt 2002-ben. Ez év vége felé tervezi a Lucent azt, hogy megválik az Agere tulajdonrész jelentős részétől, ez megkönnyítheti az Agere dolgát abban, hogy üzleti kapcsolatokat építsen ki az olyan Lucent vetélytársakkal, mint pl. a Nortel Networks.

Az Agere potenciális ügyfélköre jelentős. Egyelőre ezt azért nem tudja a divízió realizálni, mert a gyártók nem szívesen vesznek optikai alkatrészeket és integrált áramköri lapokat a piaci vetélytársaktól, mondta Glenn O'Donnell, a Meta Group egyik elemzője. O'Donnell szerint az önállósodás révén jelentős új megrendelésekhez juthat az Agere, kihasználva független helyzetét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról