:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 19. 00:59

A Nokia nem tesz közzé profit-figyelmeztetést - a cég részvényárfolyama így több, mint 14%-kal nőtt csütörtökön

A nagy mobiltelefon gyártók közül egyedüliként a piacvezető Nokia az, amelyik nem csökkenti első negyedéves előrejelzéseit. A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója várhatóan el fogja érni a negyedéves részvényenként 17 centes nyereséget, méghozzá a vártnál jobb haszonréssel.

Azonban a forgalomnövekedési ütemet lejjebb kellett szállítania a cégnek, mivel a gyengülő amerikai gazdaság a mobiltelefonok iránti csökkenéshez vezetett. Jorma Ollila, a cég elnök-vezérigazgatója annyit árult el a forgalomnövekedési ütemmel kapcsolatban, hogy az várhatóan 20%-os lesz, szemben az eredetileg tervezett 25-30%-kal - ez azt jelenti, hogy a cég negyedéves forgalma 7,85 milliárd euro lesz. A mobiltelefon divízió (amely a vállalatcsoport forgalmának 70%-át teszi ki) forgalomnövekedési üteme várhatóan 15-20% lesz, szemben a korábbi 25%-kal.

A Nokia azt is közölte, hogy a mostani becslésekre még hatással lehet a negyedévből hátralévő néhány hét eredménye.

A második negyedéves ill. teljes évre vonatkozó adatokat a cég akkor fog közölni, amikor közzé teszik az első negyedév eredményeit április 20-án.

A teljes 2001-es évre vonatkozóan a cég mostani előrejelzései szerint a mobiltelefon piac nagysága 450-500 millió darab készülék lesz, szemben a korábbi, 500-550 millió darabos előrejelzéssel. A Nokia bevallása szerint további piaci részesedést sikerült nyerni a 2000-es 32%-hoz képest - ennek valószínűleg a Motorola és az Ericsson issza meg a levét: az Ericsson múlt hétfőn jelentette be, hogy veszteségesen fogják zárni az első negyedévet, míg a Motorola február végén tett közzé profit-figyelmeztetést. A Siemens és a Matsushita (a Panasonic anyavállalata) szintén profit-figyelmeztetést tettek közzé legutóbbi negyedéves eredményükkel kapcsolatban.

A Nokia részvényárfolyama 3,15$-ral (több, mint 14%-kal) 24,95$-ra emelkedett csütörtökön, ezzel jelentős szerepe volt abban, hogy a Dow Jones European Technology Index 4,6%-kal emelkedett aznap.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.