Szerző: Vörös Péter

2001. március 19. 01:05

Az Oracle harmadik negyedéves pénzügyi nyeresége elérte a még március 1-jén lejjebb vitt előrejelzéseket

[Bloomberg, CNET, TechWeb] A világ második legnagyobb szoftver gyártó cége csütörtökön a tőzsdei zárás után bejelentette, hogy harmadik negyedéves pénzügyi nyeresége a lejjebb vitt előrejelzéseknek megfelelően alakult. A cég nyeresége 583 millió $ (részvényenként 10 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 503 millió $-ral (részvényenként 8 centtel). A cég március 1-én tett közzé profit-figyelmeztetést, mely szerint a nyereség részvényenként 10 cent lesz, ezt most sikerült is hoznia az Oracle-nek.

A negyedéves forgalom 2,4 milliárd $-ról 2,7 milliárd $-ra emelkedett az utóbbi egy év alatt (12,5%-os növekedés). Az adatbázis szoftver bevételek a vártnál 6%-kal jobban alakultak (823 millió $), míg az alkalmazás szoftverek bevételei 25%-kal nőttek (249 millió $), ez kevesebb, mint fele a cég által március 1-én előrejelzettnek - a cég korábban 10-15%-os adatbázis szoftver és 75%-os alkalmazás szoftver növekedést várt. Az USA-beli eladások 4%-kal csökkentek, szemben az első és második pénzügyi negyedéves 34%-os növekedéssel.

Az Oracle negyedik pénzügyi negyedévét illetően az előrejelzéseknél rosszabb eredmények várhatóak. Larry Ellison, a cég elnök-vezérigazgatója szerint valamivel gyengülő gazdaságra lehet számítani - de egyszerűen kiszámíthatatlan a gazdaság alakulása és ahogy a gazdaság alakul, úgy alakul nagyjából az Oracle teljesítmények is.

Jeff Henley, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a negyedéves forgalom várhatóan változatlan lesz az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, a nyereség pedig részvényenként 15 cent lesz - mindez éles ellentétben áll a Wall Street-i elemzők várakozásaival: részvényenként 22 centes nyereséget és 14%-os forgalom növekedést reméltek a First Call által képviselt elemzők.

Ellison nyitva hagyta az elbocsátások lehetőségét annak érdekében, hogy csökkentsék a cég költségeit. Ellison szerint azonban már évek óta tart a szisztematikus racionalizálási folyamat, úgyhogy túl látványos elbocsátásokra nem lehet számítani - egy biztos: a kutatás-fejlesztési részt nem fogja érinteni a dolog.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,63$-ral (4,26%-kal) 14,06$-ra csökkent és a Compaq profit-figyelmeztetéssel együtt magával húzta a Nasdaq indexet, amely 2,57%-ot csökkent. A Cisco után a második legaktívabb forgalmat az Oracle részvényei bonyolították: mintegy 85 millió részvény cserélt gazdát. A cég részvényárfolyama 70%-ot esett vissza a csúcspontot jelentő szeptemberi 46,47$-hoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról