Szerző: Barna József

2001. március 17. 20:05

Kemény megszorító intézkedések az Intelnél

[TechWeb] A chipgyártó óriás Intel március 9-én profit-figyelmeztetést tett közzé , melyben bejelentette, hogy negyedéves forgalma és nyeresége alatta marad a már korábban is mérsékelt várakozásoknak, valamint a költségek csökkentése érdekében a közeljövőben megválik 5.000 alkalmazottjától.

[TechWeb] A chipgyártó óriás Intel március 9-én profit-figyelmeztetést tett közzé, melyben bejelentette, hogy negyedéves forgalma és nyeresége alatta marad a már korábban is mérsékelt várakozásoknak, valamint a költségek csökkentése érdekében a közeljövőben megválik 5.000 alkalmazottjától.

Ezek után csütörtökön a cég szóvivői elmondták, hogy további költségkímélő lépésként közel egy évvel elhalasztják az írországi Fab 24 építését és üzembe állítását. A 2,2 milliárd dolláros beruházás ideiglenes leállítása 1.400 építőmunkás elbocsátását jelenti. A Leixlipben épülő gyárban eredetileg 2001 végén kezdődött volna meg 200 mm-es 0,13 mikronos gyártástechnológiával készülő szilíciumostyák (wafer) termelése; ám a cég már korábban 2002 végére tolta az üzembe állítás időpontját, továbbá módosította terveit: ezek szerint 300 mm-es ostyák készültek volna a létesítményben. A mostani döntés szerint a termelés 2003 közepén indulhat meg az írországi gyárban, ahol már 0,1 mikronos szilíciumostyákat állítanak majd elő.

Bill Railey, a cég egyik szóvivője a következőképpen kommentálta a döntést: "Minthogy a tervezettnél gyorsabb ütemben haladt a gyár építése, s mivel igen nehéz gazdasági év elé nézünk, melyben takarékoskodnunk kell pénzünkkel, kénytelenek voltunk az építkezést felfüggeszteni."

Másnap, pénteken az Intel bejelentette, hogy a korábbi Digital Equipment Corporationtől megszerzett hudsoni (Mass.) fab 50.000 négyzetméteres tisztaszobával történő bővítését is meghatározatlan időre felfüggeszti. Ez a beruházás 500 millió dollár értékű.

Még ugyanazon a napon a cég szóvivői beszámoltak egy, a texas állambeli Austin belvárosában felépítendő tízemeletes irodaház építésének leállításáról is. A városvezetés tiltakozása ellenére, a cég határozatlan időre e beruházás folytatását is berekesztette: egy hatemeletes torzót hagyva a város központi részén. Amint azt Chuck Mulloy elmondta, a cég világszerte 20 beruházását állította le annak érdekében, hogy elkerülje a túlköltekezést e nehéz gazdasági helyzetben.

Úgy tűnik tehát, hogy az Intel most egy újabb stratégiai inflexiós ponthoz érkezett. Már több elemző cég is spekulációkba bocsátkozott a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Craig Barrett utódlásával kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról