Szerző: Vörös Péter

2001. március 14. 17:06

Az Adobe bemutatta a Adobe Acrobat Version 5-öt

Az Adobe Systems e héten bemutatta Adobe Acrobat programjának 5-ös változatát, amely a 4-eshez képest számos újdonsággal rendelkezik. Biztonsági újdonságok: 128-bites kódolás és digitális aláírás lehetősége és számos olyan beállítás, amellyel korlátozni lehet azt, hogy a felhasználó módosítsa vagy akár csak kinyomtassa a dokumentumot. Munkafolyamat javítások: lehetőség van arra, hogy csoportosan tároljanak el megjegyzéseket a dokumentumhoz egy központi adatbázisban; valamint szorosabb az integráció a Microsoft irodai alkalmazásaival annak érdekében, hogy könnyebben lehessen Acrobat dokumentumokat készíteni az olyan programokból, mint a Microsoft Word, Excel, és PowerPoint.

Az Acrobat kereszt-platform és kereszt-alkalmazás szintű fájl megosztást tesz lehetővé azáltal, hogy a dokumentumokat számos platformon (pl. Windows, Mac OS, Linux, Solaris) olvasható formába konvertálja. Kezdetben grafikus profik között volt népszerű a .pdf formátum, később az Internet egyik alapvető fájlformátumává nőtte ki magát azáltal, hogy komplex dokumentumokat lehet megjeleníteni anélkül, hogy az eredeti kinézete megváltozna.

A 4-es verzió egyik legfontosabb újdonsága volt az, hogy az Acrobat űrlap tulajdonsága lehetővé tette az adatgyűjtést és formattálást az Acrobat dokumentumokon belül. Az 5-ös változatban az űrlapok hozzákapcsolhatók az ODBC adatbázisokhoz és használják az XML-kompatibilis címkéket (tags).

A grafikus újdonságokhoz tartozik az, hogy az Acrobat immár képes letölteni Web-helyeket, érintetlenül hagyva a linkeket. A Version 5 megjelenése a második negyedévben várható, várható ára 249$.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról