:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 14. 15:51

Egyre népszerűbbek a DVD/CD-RW kombók - immár nem csak laptop-okhoz, hanem asztali PC-khez is

[CNET] Ez év elejétől a Compaq, az IBM, a Sony és a Toshiba árul notebook-okat DVD/CD-RW kombókkal (azaz egyetlen drive egyben DVD-ROM, CD-ROM és CD-RW is) és a Gateway és a Hewlett-Packard áprilistól csatlakozik a többiekhez e téren. Az asztali PC-ket illetően a Dell már egy ideje kínálja opcióként a kombó drive-okat, míg a múlt héttől az IBM új, csúcskategóriájú, otthoni felhasználóknak szánt NetVista 60-asokban találhatók kombó drive-ok.

A fogyasztók számára az előny nyilvánvalónak tűnik: egyetlen drive elegendő a DVD mozik nézéséhez, zenei CD-k készítéséhez ill. adatok rögzítéséhez CD-RW ill. CD-R módban. Egyes elemzők szerint azonban mégsem lesz olyan könnyű dolguk a gyártóknak abban, hogy meggyőzzék a fogyasztókat arról, hogy egy drive jobb, mint kettő.

Egy dolog egyértelmű: a laptop-oknál a kombó egységek előnye a korábbi drive-okkal szemben világos - egészen idáig a CD-R(W) lehetőség szinte egyáltalán nem állt a laptop felhasználók rendelkezésére, legfeljebb külső, csatolt egységként. Az otthoni és vállalati felhasználók pedig egyaránt ellenálltak a DVD-ROM-mentes megoldásoknak, mivel a DVD-k igen népszerűek - a kombó megoldás mindkét világot ígéri a felhasználóknak.

A Dataquest piackutató cég adatai szerint tavaly a gyártók 1 millió kombó egységet gyártottak, szemben a kb. 30 millió CD-RW drive-val. Az idén a Dataquest szerint 3,5 millió kombó drive-ot fognak eladni, szemben a kb. 38,2 millió CD-RW drive-val.

A PC Data piackutató vállalat adatai szerint a kiskereskedelmi forgalomban kapható notebook-ok 60%-át adják el DVD-ROM-mal az USA-ban. A Dell Inspiron 8000 az egyik korai megoldást mutatja erre a problémára: a laptopban mind DVD-ROM, mind CD-RW drive megtalálható. Természetesen az egyetlen, kombinált egységben történő megoldás azt jelenti, hogy az egyébként standard alkatrésznek számító CD-ROM helyett immár DVD-ROM-ot és CD-RW egységet lehet egyszerre nyújtani a felhasználóknak.

A CD-RW iránti igény egyre nő a laptop felhasználók körében: a Gateway modelljeinek 40%-ban kínálja opcióként a CD-RW-t, mégis az összes eladott notebook 20%-ában van CD-RW. Ez igen magas aránynak számít, ezért is döntött úgy a cég, hogy április közepétől ők is fognak kínálni kombó drive-okat.

A piacon elsőként a Compaq kínálta Presario otthoni felhasználóknak szánt laptop-jaihoz opcióként a DVD/CD-RW kombót, őket hamarosan követte a Toshiba és a Sony. Az IBM februárban csatlakozott a többiekhez, amikor egyes ThinkPad laptop-jaihoz opcionálisan választható drive-ként kombó drive-okat kezdett kínálni. A kombó olyan népszerűnek bizonyult, hogy a Compaq Presario 1700 Series 17XL570 modelljében már gyárilag beépítetten kapható a DVD/CD-RW egység.

A kombó egységek asztali PC sikere egyelőre kétségesnek mondható: egyelőre ugyanis a két drive ára alacsonyabb, mint a DVD/CD-RW egységé. Becslések szerint a PC gyártók 60-70 $-t fizetnek egy 16x DVD-ROM-ért és kb. 100$-t a leggyorsabb CD-RW drive-ért. A szakértők szerint a Samsung a kombó drive-okat 150$-ért kínálja, míg a csúcskategóriájú Ricoh modellek ára 170-185$. A Ricoh sebessége 12x DVD lejátszásnál és 12x CD írásnál.

Mindez azonban nem gátolta meg a Dell-t és az IBM-et abban, hogy kombó drive-okat kínáljanak asztali PC-khez. Az IBM múlt héten mutatta be legújabb, Pentium 4-es alapú, otthoni felhasználóknak szánt modelljét, amelyben CD-RW/DVD drive található. Az IBM a kombó drive-ot a kisebb helyigény miatt használja, az új IBM modell ti. rendkívül kompakt készülék. Az IBM szerint az árkülönbség mára megszűnt a különálló kontra kombinált egység tekintetében.

Stephen Baker, a PC Data egyik elemzője szerint azonban a kombó drive-ok kereslete az asztali PC-k piacán nem túl magas: már több, mint egy éve kaphatók opcionális drive-ként a CD-RW/DVD egységek, mégsem fogytak túl nagy számban. A kiskereskedelmi piacon a kombó drive-ok eladásai elhanyagolhatóak. A PC Data adatai szerint a kiskereskedelmi forgalomban eladott PC-k 23%-ában van DVD-ROM, míg 46%-ában van CD-RW egység.

Az IBM hamarosan ki fogja terjeszteni a CD-RW/DVD-ROM egységek forgalmazását a NetVista X40 egybeépített PC-kbe is, ez a cég legkisebb asztali PC-je, ami az LCD kijelző köré van építve. Ennél a modellnél egyértelmű a kombó drive előnye.

Sok felhasználó abban a tévhitben él, hogy a zenei CD-k másolásához fizikailag két drive-ra van szükség. Ez azonban nem igaz, hiszen a legtöbb CD másoló program lehetővé teszi a másolást a winchester közbeiktatásával is, azaz először lemásolja az ember a CD-t az olvasóról (amihez persze érdemes minél jobb olvasót használni (szoftver, hardver egyaránt)), majd a winchesterről kiírja a CD íróval az anyagot (amihez igazából ma már nem kell különösebben extra minőségű író). Mindenesetre a gyártóknak ezt tudatosítaniuk kell a felhasználókban ahhoz, hogy még gyorsabb ütemben terjedjenek a kombó egységek.

A szakértők a kombó egységeket nagyon várták a Mac-ekben, de a cég által januárban ill. februárban bemutatott modellekben nem volt ilyen. Tim Deal, a Technology Business Research egyik elemzője megjegyezte, hogy nagyon várták a CD-RW drive-ok megjelenését, de nem a DVD-ROM-ok eltűnése árán. Deal szerint az előző másfél évben eladott Mac-ek többségében DVD-ROM drive volt, így várhatóan nagy sikere lesz a kombó egységnek, ha és amikor elkezdik azt kínálni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az Apple egyes modelljein kínálja a Pioneer DVD-R egységét, amellyel CD-t és DVD lehet egyaránt írni és olvasni. A fő PC gyártók közül egyedül a Compaq kínálja még a Pioneer DVD-R drive-ot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.