:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 13. 11:00

Az Ericsson kilenc év óta először veszteségesen fogja zárni negyedévét - a részvényárfolyam a hír miatt 21%-kal esett vissza

Az Ericsson AB, a világ legnagyobb mobiltelefon hálózati berendezés gyártója, kilenc év óta először veszteséggel fogja zárni negyedévét, mivel a telefon vállalatok csökkentik kiadásaikat és visszaesnek a mobiltelefon eladások. A cég részvényárfolyama a hír hatására 21%-kal csökkent - ez a legnagyobb egy napos visszaesés legalább 10 éve.

A cég előrejelzései szerint az első negyedéves adózás előtti veszteség 406-507 millió $ lesz, míg a forgalom az egy évvel korábbi hasonló időszakban elérthez hasonló, vagy annál valamivel alacsonyabb lesz. Januárban a cég nullszaldós eredményt és 15%-os forgalom növekedést jósolt.

Az Ericsson, amely hagyományos telefon gyártók és vállalati hálózatok számára is készít berendezéseket, tavaly az első negyedévben 619 millió $-os adózás előtti nyereséget és 6 milliárd $-os forgalmat ért el.

A Ericsson és az olyan versenytársai, mint a Motorola nehézségei hasonló jellegűek: gyengülő mobiltelefon eladások, a hálózatokra szánt kiadások csökkenése és a gyengülő amerikai gazdaság. A Ericsson nemrég jelentette be azt, hogy kiszáll a mobiltelefon gyártásból és azt a Flextronics International-ra bízza - a svéd gyártó a jövőben kutatás-fejlesztéssel, termékfejlesztéssel, és az értékesítéssel foglalkozik majd. Az Ericsson az első negyedévben jelentős csökkenésre számít a mobiltelefon eladások terén.

A piaci érték alapján az Ericsson Svédország legértékesebb vállalata, a cég részvényárfolyama tegnap 17,5 koronával (21%-kal) 64 koronára esett vissza - legutóbb 1999. október 1-én volt ilyen alacsony szinten a cég részvényárfolyama. Az elmúlt hat hónap során 65%-kal csökkent a cég részvényárfolyama, így a cég a harmadik leggyengébb szereplője a Stockholm OMX indexnek. A cég piaci értéke az egy évvel ezelőtti csúcsról, 183 milliárd $-ról 52 milliárd $-ra esett vissza.

A mobiltelefon gyártó cégek közül nem csak az Ericsson esett vissza tegnap: a Nokia 9,5%-kal 23,40 eurora, az Alcatel 7,7%-kal 39,24 eurora, míg a Siemens AG 4,1%-kal 120,50 eurora csökkent. A Cisco (a világ első számú számítógépes hálózati berendezés gyártója) 1,81$-ral (8,79%-kal) 18,87$-ra, a Nortel Networks 1,42$-ral (7,93%-kal) 16,48$-ra, míg a Motorola 0,62$-ral (3,99%-kal) 14,93$-ra esett vissza.

Az Ericsson eladásainak 12%-a származik az USA-ból. A cég szerint a beruházási kiadások csökkenése éppen ezen a piacon érezhető a leginkább, ami a bizonytalan gazdasági környezet visszatükröződése.

Az első negyedéves eredmények hivatalos közzététele április 20-án lesz. A cég akkor fogja közölni második negyedéves ill. egész évre vonatkozó előrejelzéseit is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.