Szerző: Vörös Péter

2001. március 11. 13:48

Az amerikai lemezipart képviselő Recording Industry Association of America elküldte a Napster-nek a törlendő dalok listáját

[Bloomberg] 135 ezer dal szerepel a listán, amelyet a Recording Industry Association of America (RIAA) küldött el a Napster-nek, ezeket kell a online zene csereberéléssel foglalkozó cégnek eltávolítani szerveréről a legutóbbi bírói ítélet szerint. Kim Rubey, az RIAA szóvivője szerint a lista előadónként, dalcímenként és albumonként tartalmazta a dalokat és tartalmazta azokat a fájl neveket is, amelyekkel azonosítani lehet a dalokat a Napster rendszerében. A listát az RIAA itthoni idő szerint szombaton éjféli 1 órakor küldte el.

Kedden Marilyn Patel szövetségi bíró azt az ítéletet hozta, hogy a Napster-nek el kell távolítani népszerű zene csereberélő Web-helyéről azokat a dalokat/fájlokat, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. Egyúttal arra kötelezte a hanglemez/zeneipart, hogy segíteniük kell abban, hogy a Napster végre tudja hajtani az ítéletet.

Az RIAA az öt legnagyobb zeneipari céget képviseli: az AOL Time Warner, Vivendi Universal, Sony, Bertelsmann és a EMI Group. A RIAA a múlt héten már elküldött egy 5600 dalból álló listát, a mostani 135000 cím további dalokat tartalmaz.

A Napster-nek három munkanap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a listákon szereplő dalok elérhetőségét megszüntessék. A cég a múlt hétvégén installált egy blokkoló programot, amellyel meg lehet szüntetni a listákon szereplő dalok elérhetőségét, de technikai nehézségekbe ütköztek és a program még nem működik tökéletesen. Többek között a heavy metálos Metallica és a rapper Dr. Dre dalait sem sikerült ily módon hozzáférhetetlenné tenni a rendszerben - e két előadó ez ügyben arról nevezetes, hogy ők külön is beperelték a Napser-t.

A Napster és a zeneipar képviselői pénteken egy magán közvetítő előtt találkoztak San Francisco-ban annak érdekében, hogy megoldják a vitás kérdéseket. A találkozó után nem jelentettek be semmiféle egyességet.

Múlt évben ez a pereskedés szinte olyan nagy publicitást kapott, mint a Microsoft ellen folyó antitröszt per. A lemezgyártók, élükön a RIAA-val, azzal vádolják a Napster-t, hogy az soha nem látott számú online copyright-ot szeg meg, mivel az emberek fizetés nélkül tölthetik le a dalokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról