Szerző: Barna József

2001. március 7. 22:48

A memóriaháború folytatódik: a Samsung növeli RDRAM termelését

[TechWeb] Feltehetően válaszul a VIA Micronnal kötött megállapodására , a Samsung - világ negyedik legnagyobb félvezetőgyártója - bejelentette, hogy mind 64, mind pedig 128 Mbites RDRAM chipjeinek gyártási volumenét a jelenlegi havi 7 millióról havi 10 millióra kívánja növelni. Amint az ismeretes, a tavalyi évben legyártott 60 millió RDRAM chip felét a Samsung állította elő. Noha egyelőre ez a szám mindössze töredéke a cég által gyártott DRAM chipek számának (évi 700 millió), a Samsung vezetése úgy látja, hogy 2002-re a Rambus piac eléri a 600 milliós álomhatárt.

[TechWeb] Feltehetően válaszul a VIA Micronnal kötött megállapodására, a Samsung - világ negyedik legnagyobb félvezetőgyártója - bejelentette, hogy mind 64, mind pedig 128 Mbites RDRAM chipjeinek gyártási volumenét a jelenlegi havi 7 millióról havi 10 millióra kívánja növelni. Amint az ismeretes, a tavalyi évben legyártott 60 millió RDRAM chip felét a Samsung állította elő. Noha egyelőre ez a szám mindössze töredéke a cég által gyártott DRAM chipek számának (évi 700 millió), a Samsung vezetése úgy látja, hogy 2002-re a Rambus piac eléri a 600 milliós álomhatárt.

Jelenleg az RDRAM kereslet nagy részét a PlayStation2 játékkonzolba és a Pentium 4 rendszerekhez szánt memóriamodulok teszik ki. A Rambus mellé álló cégek (a Samsung mellett a NEC és a Toshiba) úgy érvelnek, hogy a jelentős teljesítménynövekedés (amely alkalmazástól függően hét-tízszeres is lehet a manapság legelterjedtebb SDRAM modulokhoz képest) előbb-utóbb meggyőzi a vásárlókat a technológia hasznosságáról. Minthogy azonban pillanatnyilag az RDRAM chipek ára 30-40%-al haladja meg a DDR chipek árait, a kereslet még igen visszafogott. A Samsung a termelés növelésével kívánja az árakat leszorítani.

Egyes elemzők szerint a memóriapiac június környékén az 1998 májusában tapasztalthoz hasonló mélypontra jut, melyről leghamarabb 2001 harmadik negyedévében kezdhet majd kilábalni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról