:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 6. 09:25

Gyártásra vár a Microsoft Office XP: hivatalos megjelenés tavasz vége felé várható

[CNET, TechWeb] A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy elkészült az Office XP 'arany' kódja, amelyet átadtak gyártásra. Ez azt jelenti, hogy a korábban Office 10 kódnevű termék megjelenése még a tavasz folyamán várható.

Az Office XP az első olyan Microsoft csomag, amelyben benne lesz a hangfelismerés is: ennek révén a felhasználók számos, gyakran előforduló feladatot tudna elvégezni hang parancsokkal. A Lotus SmartSuite ill. a WordPerfect Office már jó ideje tartalmaz ilyen segédprogramot. Újdonság még a Smart Tag-ek (intelligens cimkék) használata, ezekkel dokumentumok kulcsfontosságú attribútumait lehet Web-alapú tartalomhoz kötni: pl. a felhasználó egy Excel táblázatban szereplő cégeket köthet egy valós idejű részvényárfolyam jegyzéshez a Web-en. A külvilág felé mutató e linkek a cég szerint kritikus részét alkotják a Microsoft .Net stratégiájának.

Korábban a végső béta verzió és a termék 'arany' kódjának elkészülte között két hónap szokott eltelni, most azonban csak egy pár nap telt el az Office XP preview program és az 'arany' kód elfogadása között. Miért a nagy sietség a cég részéről az Office XP piacra dobásával kapcsolatban? Ez alkalommal a Microsoft viszonylag gyengébb pénzügyi eredményei okozhatják a sietséget: az Office termékcsalád hagyományosan az egyik legbiztosabb bevételi és nyereségforrása a Redmond-i óriásnak: a cég forgalmának 46%-át hozza az Office és nyereségének több, mint 50%-át.

A mostani lépés azt jelenti, hogy a nagyvállalati vevők április közepe felé kapják meg az Office XP, míg az OEM gyártók valószínűleg május 1-től. A termék hivatalos piacra dobása pedig május végén vagy június közepén várható.

Mivel a vállalati IT kiadások idén lassabban növekednek a korábban vártnál és a PC eladások kétszámjegyű csökkentést mutatnak, a Microsoft kénytelen minél hamarabb növelni Office eladásait. Steven Milunovich, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint a vállalati IT kiadások idén mindössze 5-6%-kal fognak nőni, szemben a korábban várt 15%-kal. Az amerikai PC piac összeomlani látszik, pedig általános az, hogy az emberek az új operációs rendszert és Office változatot új hardverrel együtt vesznek - márpedig ez utóbbi most jelentős mértékben lassul.

A Microsoft-nak az is komoly gondokat okoz, hogy a felhasználók nemigen akarnak áttérni az Office 97-ről az Office 2000-ra: egyes felmérések szerint a kb. 100-120 millió Office felhasználó több, mint fele használja mai napig is az Office 97-et, mi több a felhasználók 5-10%-a még mindig az Office 95-öt használja.

A Microsoft elnöke, Bill Gates és a elnök-vezérigazgatója Steve Ballmer, pénteken hagyták jóvá a végleges Office XP kódot, amelyet a cég átadott gyártásra. Egyes elemzők szerint túlságosan hamar kerül nagyvilágra az Office XP, mivel a cég általában ennél hosszabb béta tesztelési időszakokat tart - márpedig a széles körű és alapos tesztelés igen fontos. Elképzelhető az is, hogy ezúttal a létfontosságú bevételek fontosabbak voltak a Microsoft-nak - és arra játszanak, hogy egy későbbi Service Pack-ben javítják az esetleg meglévő hibákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.