:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 5. 18:48

Linux operációs rendszert használó kéziszámítógépekkel rukkol elő a Sharp

[CNet] A Sharp októberben kívánja bemutatni Linux operációs rendszert használó kéziszámítógépcsaládáját. Ezt Hiroshi Uno, a vállalat mobil termékekért felelős igazgatója mondta el egy interjúban.

[CNet] A Sharp októberben kívánja bemutatni Linux operációs rendszert használó kéziszámítógépcsaládáját. Ezt Hiroshi Uno, a vállalat mobil termékekért felelős igazgatója mondta el egy interjúban.

A nagy kéziszámítógép-gyártók közül a Sharp lesz az első, aki Linux-alapú gépet dob piacra. Bár már több hasonló gépről kaptunk információt, egyelőre a Palm OS és a Pocket PC (Windows CE) árnyékában nem sok babér termett eme gépeknek. Ezen próbál változtatni a Sharp.

A Dataquest egyik elemzője szerint a Linux előtt fényes jövő áll a kézigépek piacán. A Gartner felmérései szerint 2004-re megháromszorozódik az évente eladott szemlélyi digitális asszisztensek mennyisége. Ami a gépek operációs rendszerét illeti, egyelőre egyértelműen a Palm OS a király, az eladott készülékek 69 százalékában ez található. Messze leszakadva második helyezett a Microsoft Pocket PC (Windows CE) 17 százalékos részesedéssel, míg a Symbian a harmadik 14 százalékkal.

A Sharp azonban nem csak sikeres terméket kíván létrehozni, hanem egy egész mozgalom zászlóvivőjének tekintik magukat. "Most, hogy zászlónkra tűztük, hogy a Linux-ot használjuk, arra számítunk, hogy többen is csatlakoznak majd" - érvelt Uno.

A Sharp mobil termékekért felelős vezetője szerint azért esett a választás a Linuxra, mert teljesen nyílt, ingyenes és a fejlesztőknek nagyobb szabadságot engedélyez, mint a konkurrens operációs rendszerek. Ezért Uno úgy véli, egy évvel a számítógép megjelenése után akár 10,000 Java nyelven írt program is a tulajdonosok rendelkezésére állhat majd.

A Sharp egyelőre még nem árult el pontos részleteket az új gépekkel kapcsolatban, azt azonban tudhatjuk, hogy három különféle modellt dobnak piacra. Az egyik csak az alapvető zsebtitkári funkciók ellátására lesz képes, a középső kategóriás készülék multimédiás állományok lejátszására is képes lesz míg a csúcsmodellbe vezeték nélküli kommunikációs lehetőséget is beépítenek majd.

Az alsó és középső kategóriás modellek 2001 októberében debütálnak majd az Egyesült Államokban és a vezeték nélküli kommunikációval ellátott gépet (ami gyakorlatilag egy okos mobiltelefon) ugyanekkortól árulják majd Európában. A Sharp tervei szerint egy év alatt egymillió példányt adnak majd el a számítógépekből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.