:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 27. 18:45

Az NVIDIA bejelentette GeForce3 videochipjét

Az NVIDIA a mai napon jelentette be régóta várt GeForce3 grafikus chipjének PC-s változatát. A lapka Mac verziója pár nappal ezelőtt debütált a tokiói Macworld kiállításon, de az "NV20" végre megérkezett PC-re is, igaz egyelőre csak teoretikusan.

Bár a hardver már régóta végleges, információink szerint a meghajtóprogramokkal porblémák adódtak, ezért egyelőre sebességteszteket sehol sem lehet olvasni az új jövevényről.

Lássuk, mit is tartogat számunkra a GeForce3, vagy ahogy az NVIDIA nevezi: az Infinite Effects GPU. Az NVIDIA GeForce3 chip a tajvani TSMC üzemeiben készül 0,15 mikronos csíkszélességgel. A lapka 57 millió tranzisztort tartalmaz, a mag mérete megközelíti a 144 mm2-t.

A chip órajele 200 MHz, 4 pixel pipeline-t tartalmaz egyenként 2 textúrakezelő egységgel, azaz a GeForce3 elméleti fill rate-je megegyezik a GeForce2 GTS fill rate-jével, ami 1600 MPixel/sec. A KYRO chiphez hasonlóan a GeForce3 is képes úgynevezett multipass renderelésre, azaz a pixel pipelineból kijövő adatot képes visszairányítani a saját bemenetére anélkül, hogy a memóriába írna. Ezzel az eljárással a GeForce3 két órajel alatt akár 16 texelt képes kezelni az időigányes memóriaelérés kiiktatásával.

Az NVIDIA GeForce3 chip abban különbözik elődeitől, hogy teljesen programozható, képes a Microoft DirectX 8 pixel és vertex shader műveletek hardveres végrehajtására és gyorsítására. Azaz az NVIDIA GeForce3 az első valódi DirectX 8 gyorsító videochip.

A GeForce sorozat tagjainak talán legnagyobb problémája volt a szűkös memóriasávszélesség. Az NVIDIA a GeForce3 chipben két módon igyekezett a problémát áthidalni. Egyfelől a chip teljesen új memóriavezérlőt kapott, az eddigi egy darab 128 bites kontroller helyett mind a négy pixel pipeline saját 32 bites memóriavezérlővel rendelkezik. Ezek segítségével sokkal hatékonyabban használható ki a memória 7,3 GByte/sec adatáteresztő képessége.

Az ATi HyperZ technológiáról már írtunk egy cikkben. Az NVIDIA a GeForce3-ba is beépítette ezeket a trükköket, azaz a Z-puffer veszteség nélküli 4:1 arányú tömörítését és a Z-puffer gyors törlésére alkalmas metódusokat. Az NVIDIA által Visibility Subset-nek hívott eljárásgyűjtemény szintén a memóriasávszélesség problémáját hivatott leküzdeni.

A teljes képernyős élsimítás (Full Scene Anti-Aliasing) szerepe igazából a 3dfx VSA-100 chipek nyomán kezdett előtérbe kerülni és azóta a chipek egyik fontos tulajdonságává vált. Az NVIDIA a GeForce3 lapkába implementált Quincunx eljárás valódi multisampling anti-aliasing, azaz az eljárás több - a Quincunx esetén 5 - mintát vesz a képből és ezek átlagolásával állítja elő a monitoron megjelenő képet. Az NVIDIA állítása szerint a HRAA (High Resolution Anti-Aliasing) Quincunx mintavételezés használatával a kép minősége eléri a 4x FSAA minőségét, ám a teljesítményveszteség a 2x FSAA-hoz hasonló.

Az első GeForce3 chipes kártyák 64 MByte 230 MHz órajelű DDR SDRAM-ot tartalmaznak, és a hírek szerint nem várható 32 MByte-os verzió a kártyákból. A 128 MByte memórával ellátott kártyák megjelenésére sincs sok esély, tekintve, hogy egy ekkora méretű ilyen gyors memóriával szerelt kártya ára könnyedén elérheti az 1,000 dollárt is.

Az NVIDIA GeForce3 chipes videokártyák pár héten belül feltűnnek a boltok polcain 500 dollár körüli áron.

Hogy megéri-e kiadni ennyi pénzt egy GeForce3 videokártyára? Nos, ha megnézitek ezeket a képeket, amelyek néhány a közeljövőben megjelenő játékból származnak, a válasz nyilvánvaló igen.

A GeForce3 bejelentése előtt sokan azzal érveltek, hogy egyelőre nincs szoftver, ami kihasználja ennek a chipnek a képességeit. Nos, a fejlesztők azt hiszem rácáfoltak a hitetlenkedőkre, ugyanis hamarosan DirectX 8-ra írt játékok egész garmadája jelenik meg. Az NVIDIA oldalán további képeket és videókat láthattok ezekből. Én azt hiszem, meggyőzőek.

Végül de nem utolsósorban meg kell említenünk a 3D Mark 2001 tesztprogramot, aminek megjelenését szintén a GeForce3 bemutatójához időzítette a készítő Madonion.com.

Véleményedet elmondhatod a HWSW fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.