Szerző: Vörös Péter

2001. február 26. 08:17

A Sun részvényárfolyama pénteken nem változott, dacára a csütörtöki tőzsdei zárás után közzétett profit-figyelmeztetésnek

Pénteken a cég részvényárfolyama változatlanul, 20,81$-on zárt, annak ellenére, hogy a cég profit-figyelmeztetés tett közzé a csütörtöki tőzsdei zárás után - meglepően jó hír ez a Sun számára, több cégnél az ilyen lépés akár a részvényárfolyam felébe is belekerült a közelmúltban.

A Sun azt jelentette be, hogy az elemzők által vártnál több, mint 50%-kal gyengébb lesz a cég harmadik pénzügyi negyedéves profitja. Így a várható nyereség részvényenként 7-9 cent, míg a márciusban véget érő negyedévre a Wall Street elemzői részvényenként 15 cent körüli nyereséget vártak. A forgalom növekedést illetően a cég 10-13%-os eredményre számít, ez azt jelenti, hogy forgalom 4,41-4,53 milliárd között lesz - az elemzők előzetes várakozása 5,25 milliárd $ volt. Egy évvel korábban a Sun forgalma 35%-kal nőtt.

Az elemzőket nem igazán a profit-figyelmeztetés ténye, hanem annak nagysága lepte meg, bár azt elismerték, hogy a legfontosabb tényező a mostani bejelentés mögött a makroökonómiai környezet gyengesége.

Milyen tényezők szólnak a cég megerősödése mellett: versenyhelyzet, az új piaci lehetőségek gyors azonosítása ill. kihasználása, nehéz üzleti környezetben is jól szerepelt a cég (ld. 2000. évvel kapcsolatos gondok, ázsiai piacok gyengesége), az ULTRASPARC III processzor termékciklus beindulása (immár beindult a chip tömeges termelése).

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról