Szerző: Vörös Péter

2001. február 26. 08:18

A globális szerver eladások élén az IBM áll

A Sun ugyan megnyerte a versenyt a Nagy Kékkel szemben az USA piacán, de a globális piacon egyértelmű győzelmet aratott az IBM. A Dataquest legfrissebb adatai szerint a globális szerver piacon az IBM forgalma 13,74 milliárd $ volt 2000-ben. (Az USA piacon 4,8 vs. 4,7 milliárd $-ra győzött a Sun.)

A világpiacon a Sun 9,7 milliárd $-os eredményt ért el, ez 28%-os növekedés az 1999-ben elért 7 milliárd $-hoz képest. Ezzel szemben az IBM eredményei mindössze 0,01 milliárd $-ral volt jobb, mint 1999-ben (mindössze 0,06%-os növekedés) - bár az év utolsó negyedévét 84%-os növekedéssel zárta a Nagy Kék (2,16 milliárd $-ról 3,99 milliárd $-ra nőtt ekkor az IBM globális szerver forgalma). A Sun negyedik negyedéves forgalma 35%-volt, 2,05 milliárd $-ról 2,76 milliárd $-ra emelkedett ekkor a cég globális szerver forgalma.

A Sun különösen a 90-es évek második felében viharzott el a többiek (az IBM, a Hewlett-Packard és a Compaq) mellett ULTRASPARC/SOLARIS UNIX platform kombinációjával, amely csak tovább erősödött a dotcom cégek felemelkedésével az évtized végén. Mostanság azonban a Sun-ra is nehezebb idők várnak, a cég múlt héten tett közzé profit-figyelmeztetést. Az IBM annyit mindenesetre megtanult a Sun-tól, hogy leegyszerűsítette termékcsaládjait - és agresszívan kezd fellépni a Unix szerverpiacon. Az IBM szerint 2000. negyedik negyedévében a cég Unix szerver bevételei 49%-kal nőttek az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest - szakértők szerint is hosszú idők óta először történik meg az, hogy a Sun-t lehagyják a Unix növekedés terén.

A globális szerver piacon a harmadik helyre a Compaq lépett elő, miután 27%-os növekedést produkált a cég és az 1999-es 6,77 milliárd $-ról 8,6 milliárd $-ra növelte globális szerver forgalmát - míg a HP mindössze 3%-os növekedést mutatott és 6,97 milliárd $-ról 7,16 milliárd $-ra nőtt forgalma. A negyedik negyedévben a HP szerver forgalma csökkent: az 1999-es 1,82 milliárd $-hoz képest "csak" 1,77 milliárd $-os forgalmat hozott a cég.

Az eladott szerverek darabszámát nézve a Compaq volt a világelső, sőt világcsúcsot állítottak fel: most először adott el egyetlen cég több, mint 1 millió db szervert a világon.

Az ötödik helyen a Dell volt, 72%-os forgalomnövekedéssel: 1,99 milliárd $-ról 3,44 milliárd $-ra nőtt a cég forgalma (ne felejtsük el: a Dell kizárólag Intel-alapú szervereket árul, míg a többiek mainframe-től/AS400-tól kezdve RISC/UNIX-on át Intel-alapú szerverekig sok mindent).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról