:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 26. 08:18

A Cisco piaci részesedést veszített fő router termékeinek piacán

A Dell'Oro Group piackutató cég szerint a tavalyi utolsó negyedévben a Cisco Systems 4%-os piaci részesedést veszített fő router termékeinek piacán - míg a Juniper Networks 4%-ot nyert. A piaci vezetés még így is elvitathatatlanul a Cisco-é, mivel e piac 65%-át tudhatta magáénak. E piacon a Cisco GSR 12000 sorozatú router-ei versenyeznek Juniper M160, M40 ill. M20 router-eivel - ezek utóbbiak piaci részesedése nőtt 30%-ról 34%-ra. A piac összesen 836 millió $-os volt a negyedik negyedévben. (A harmadik helyen az Avici Systems végzett Terabit Switch Router-ével, a harmadik negyedévről a negyedik negyedévre 4,4 millió $-ról 8,8 millió $-ra nőve, megtartva 1%-os piaci részesedését.)

2000. egészét nézve az alap router piac 2,4 milliárd $-os volt, ennek 71%-a volt a Cisco-é, míg 28%-a Juniper Networks-é. 1999. utolsó negyedévében a Cisco részesedése 78% volt, míg a Juniper-é alig valamivel volt 17% felett, így még jobban lehet látni a Cisco visszaesését és a Juniper előretörését.

A nagy sebességű, WAN router-ek piacán pedig sokáig egyedülálló pozícióban volt a Juniper: tavaly tavasz óta volt már ún. OC 192 router-ük (amellyel 10 Gbit/mp sebességgel lehet hálózatokon keresztül adatokat küldeni) - míg a Cisco csak az idén januárban jelentette be OC 192 router-ét. Szakértők szerint ez utóbbival sikere lesz a Cisco-nak és sikerül megállítani a Juniper előretörését - ugyanakkor a hosszú távú trend világosnak tűnik: a Juniper piaci részesedést nyer a Cisco-tól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.