:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 26. 08:18

A Motorola profit-figyelmeztetést tett közzé

[Bloomberg, CNET, Yahoo Finance] A Motorola pénteken figyelmeztetést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy első negyedéves nyeresége ill. forgalma a vártnál alacsonyabb lesz, mi több, az is elképzelhető, hogy a cég egyes részlegei üzemi szinten veszteséget fognak realizálni. Ok: szinte minden üzletágban csökkent a kereslet. Az előzetese várakozások szerint az első negyedévet cégnek részvényenként 12 centes nyereséggel és 8,8 milliárd $-os forgalommal kellett volna zárnia.

A cég legutoljára decemberben tett közzé profit-figyelmeztetést, akkor a gyengébb chip ill. mobiltelefon eladásokra hivatkozva. Januárban aztán a cég hozta a lejjebb vitt várakozásokat: a nettó nyereség 135 millió $ (részvényenként 6 cent), míg a forgalom 10,1 milliárd $ volt.

A Motorola immár a teljes készlet ill. megrendelés trendjére hivatkozva jelentette be azt, hogy ha a jelenlegi megrendelési trendek folytatódnak, akkor a cég működési veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni.

A mobiltelefon piac gyengesége nem csak a Motorola-t, de annak fő vetélytársait is érinti (ld. Nokia, Ericsson): a Nokia negyedik negyedéves eredményei ugyan részvényenként 2 centtel jobbak voltak a vártnál, de a cég részvényárfolyama mégis egyre csökken, mivel az idei kilátások gyengébbek a korábban előrejelzettnél.

A Motorola szerint idén összesen 500 millió mobiltelefon fog elkelni világszerte, korábban 525 milliót vártak a szakértők. A Nokia előrejelzése 550 millió, de ez is alacsonyabb a korábban várt darabszámnál.

A Motorola több részlege előtt sem túl rózsásak a kilátások: ld. a félvezetőipar, a nagy sávszélességű kommunikáció (digitális TV set-top box-ok, kábel modemek) és a személyi kommunikáció ((mobil)telefonok, pager-ek, rádiók, mobil és műholdas infrastruktúra berendezések - ez a cég forgalmának 55%-a) egyaránt gyengébb év elébe néznek.

A jelenlegi megrendelési trendek mellett a Motorola félvezető üzletága üzemi szinten veszteséges lesz. A cég nemrég csukott be 6 gyárat és további 4 becsukását most tervezik bejelenteni.

Költségcsökkentési célból december óra eddig 9670 állás megszüntetését jelentette be a cég, várhatóan további elbocsátások lesznek. Jelenleg a cégnek 130-140 ezer alkalmazottja van világszerte.

Bob Growney, a cég elnök-vezérigazgatója fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt, hogy a cég nem veszít piaci részesedést és ez az első negyedév egészére is így lesz. Így "mindössze" az általános gazdasági visszaesésből származó dominó effektus érinti a Motorola-t.

Elemzők szerint a 2001-es pénzügyi évben a cég nyeresége részvényenként 76 cent lesz, a forgalom pedig 41 milliárd $.

A cég részvényárfolyama pénteken 1,04$-ral (6,02%-kal) 16,25$-ra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.