Szerző: Kovács Attila

2000. március 28. 21:21

Apache: a Web forradalma

Ha a nyitott forrású fejlesztések közül meg kéne nevezni -a Linuxon kívül- egy másik úttörőt, akkor az biztosan az Apache Web szerver lenne. Úgy tűnik, mintha az emberek amikor szóbakerül a nyitott forráskódú fejlesztés, szeretnek olyan termékekre utalni, amik nem éppen sikeresek. Az ilyen emberek általában a Mozillával példálóznak, ami úgy tűnik, mintha örökké tartó fejelsztés sorsára jutott volna. Ha a Mozillát egyszer befejezik, és egy-két embernek örömet fog okozni a program, akkor már nem volt hiábavaló a fejlesztés, tehát már nem lehet majd kudarcnak nevezni.

"Ha a nyitott forrású fejlesztések közül meg kéne nevezni -a Linuxon kívül- egy másik úttörőt, akkor az biztosan az Apache Web szerver lenne. Úgy tűnik, mintha az emberek amikor szóbakerül a nyitott forráskódú fejlesztés, szeretnek olyan termékekre utalni, amik nem éppen sikeresek. Az ilyen emberek általában a Mozillával példálóznak, ami úgy tűnik, mintha örökké tartó fejelsztés "sorsára jutott" volna. Ha a Mozillát egyszer befejezik, és egy-két embernek örömet fog okozni a program, akkor már nem volt hiábavaló a fejlesztés, tehát már nem lehet majd kudarcnak nevezni."
"A Mozillával ellentétben az Apache egy igazi sikertörténet. Habár a világháló szerverienek 30%-a Linuxot használ, de az Apache még ennél is nagyobb siker. A Netcraft felmérése szerint az Apache 58%-os piaci részesedéssel az első a webszerverek között, és így tulajdonképpen a többi versenyző eltörpül mellette."
"Milyen negatívumot lehetne ezzel a nyílt-forráskódú sikertörténettel kapcsolatban megemlíteni? Azt hiszem ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel ez az egyész egy szép tündérmesének tűnik..."

Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk egy ingyenes, nyitott forráskódú termék ellen hogyan lehet anti-tröszt pert indítani, bár gondolom egy-két ügyvédi társaság már dolgozik az ügyön...
[LinuxToday]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról