:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 22. 08:23

A befektetők egyre jobban tartanak a Sun másfél havonta tartott konferencia megbeszélésétől - csökkent a cég részvényárfolyama

[Bloomberg, Yahoo Finance] A várva várt konferencia megbeszélés ma lesz, így holnapra már okosabbak leszünk a konkrétumokat illetően. Mindenesetre pénteken már volt egy jelentős részvényárfolyamesés. Számos szakértő úgy véli, hogy a cég profit-figyelmeztetést fog közzétenni - ezt megelőlegezendő a Merrill Lynch lejjebb szállította a cég besorolását.

Erre utalhat az is, hogy a konferencia hívás időpontja New York-i idő szerint du. 4:30 (itthoni idő szerint csütörtök este 10:30), azaz az amerikai tőzsdék zárása után - ilyenkor szokták általában a rossz híreket bejelenteni. Az is furcsa, hogy Scott McNealy, a cég elnök-vezérigazgatója vezeti a beszélgetést - ő többnyire nem szokott részt venni ezeken a konferencia beszélgetéseken és általában nap közben szokták tartani ezeket az alkalmakat.

Tom Kraemer, a Merrill Lynch egyik elemzője "semleges"-ről "felhalmoz"-ra szállította le a cég besorolását és csökkentette a céggel kapcsolatos előrejelzéseket. Az amerikai gazdaság gyengülése a fő oka a trendek változásának. Kraemer szerint a céggel a fő gond nem a szerverek terén van, hanem a tárolási eszközöknél, amelyek egyébként viszonylag kevéssé érzik eddig a makrogazdasági folyamatok romlását. Az elemző szerint a pénzügyi 2001-es nyereség előrejelzés immár részvényenként 65 cent (szemben a legutóbb előrejelzésekben szereplő részvényenként 68 centtel) míg a pénzügyi 2002-es előrejelzés részvényenként 85 cent (vs. 89 cent). A harmadik pénzügyi negyedévi, 2001-es ill. 2002-es forgalom előrejelzéseket szintén lejjebb vitte Kraemer: 4,98 milliárd $, 20,7 milliárd $ és 25,9 milliárd $ (szemben a korábban előrejelzett 5,1 milliárd $-ral, 20,9 milliárd $-ral ill. 26,1 milliárd $-ral)

A Sun már januárban is csalódást okozott az elemzőknek, amikor csökkentette pénzügyi 2001-es kilátásait.

Egyes elemzők szerint azonban a mostani alacsony részvényárfolyam kedvező lehet a hosszú távú befektetőknek, mondván: a nehezén már túl van a cég, a tőzsde már kellően 'megbüntette' a Sun-t, ezután már valószínűleg emelkedés várható.

A cég részvényárfolyama tegnap 2,64 $-ral (11,87 %-kal) 19,61 $-ra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.