Szerző: Vörös Péter

2001. február 22. 08:22

Az IDC jelentése szerint az Oracle vezető helyen áll az adattárházeszközök piacán

[Sajtóközlemény] Az IDC Research, Inc. felmérése szerint az Oracle Corp, az e-business szoftverek legnagyobb szállítója vezeti az exponenciálisan bővülő, több milliárd dollár értékű adattárházeszköz-piacot. "Adattárházeszközök: piaci előrejelzés és elemzés, 2000–2004" című új jelentésében az IDC megállapítja, hogy 21%-os részesedésével az Oracle a legnagyobb bevételt elkönyvelő piacvezető az 5,3 milliárd dolláros adattárházeszköz-piacon. Az adattárház-készítés, -kezelés és az információelérési eszközök összevont piacán elért 1999. évi bevételek alapján az Oracle megőrizte vezető helyét a konkurens adattárházeszköz-szállítókkal szemben.

"Az IDC úgy véli, hogy adattárház-alkalmazások segítenek javítani a vállalatok működési hatékonyságát, valamint az új üzleti lehetőségek beazonosítását" - mondta Dan Vesset, az IDC vezető elemzője. „Bár az Oracle vezető szerepe az adattárházeszközök piacán nagyrészt annak köszönhető, hogy az adatbázis-kezelő rendszerek (DBMS) piacán is domináns szerepet tölt be, az Oracle az adattárház-piac információelérési piaci szegmensében is az egyik vezető szállító" – tette hozzá.

Az IDC jelentése az adattárházeszközök piacának mindhárom szegmensét tárgyalja: az adattárházeszközök kezelését, az információelérést, és az eszközgenerálást. A világ adattárházeszköz-piacának forgalma 1999-ben elérte az 5,3 milliárd dollárt, és ez a mutató az IDC előrejelzése szerint 2004-re eléri a 17 milliárd dollárt. A három piaci szegmens közül az adattárház-kezelő eszközök piaca 22,4%-os, az adattárházak információelérési eszközeinek piaca pedig 38,6%-os növekedést jelzett a 1998–99-es időszakban. Az adattárház-kezelési eszközök piacán 1999-ben az Oracle volt piacvezető, s piaci részesedése csaknem 10%-kal meghaladja az utána következő konkurensét. Az adattárházak információelérési eszközeinek még ennél is jobban bővülő piacán az Oracle második helyezett. Ezen a piacon a piacvezető részesedése csaknem duplája a harmadik helyezettének.

"A fejlődő adattárház- és üzletiintelligencia-piacon a piacvezető szerep egyre inkább eltolódik a kisebb szállítóktól az olyan cégekig, mint az Oracle, amelyek komplett megoldást kínálnak" - mondta Jeremy Burton, az Oracle Oracle9i termék- és szolgáltatásmarketingért felelős rangidős alelnöke. "Az IDC jelentés igazolja az Oracle vezető helyét az adattárház-eszközök piacán, és ez értékelésünk szerint annak a jele, hogy az e-vállalatok egyre inkább az Oracle céghez fordulnak az olyan üzletiintelligencia-megoldásokért, amelyek rendelkezésükre bocsátják azon eszközöket és funkciókat, amelyek elősegítik vállalatuk növekedését és növelik piaci versenyképességüket."

Az Oracle teljes eszköztára, amely e-business üzletiintelligencia-igényeinek átfogó kiszolgálását célozza, olyan nyitott interfészeken alapul, amelyek az Oracle és egyéb gyártók alkalmazásainak széles skáláját támogatják. Az Oracle9i Application Server által kezelt Oracle Discoverer és az Oracle Reports segítségével az üzleti elemzők igény szerint lekérdezéseket és adatelemzéseket hajthatnak végre relációs és többdimenziós adatokon, és utána kimutatásokat jelentethetnek meg az intraneteken vagy extraneteken. Az Oracle üzletiintelligencia-szolgáltatásai hamarosan bővülnek az Oracle9i adatbázis-kezelő új lehetőségeivel. Az Oracle9i, amelynek várható piaci megjelenési időpontja 2001 első fele, beágyazott OLAP- és adatbányászati funkciókat nyújt, amellyel fokozott méretezhetőséget és teljesítményt lehet biztosítani az üzletiintelligencia-kimutatások és -elemzések területén. Az Oracle teljes szolgáltatási skálát nyújtó üzletiintelligencia-eszközei együttesen csökkentik a fejlesztési és telepítési költségeket, és biztosítják az e-üzlet sikeréhez elengedhetetlen átfogó elemzéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról