Szerző: Vörös Péter

2001. február 21. 07:25

A kanadai Celestica 5-éves, 4 milliárd $-os szerződést kötött az amerikai Avaya-val

[Bloomberg] Az Avaya az USA első számú vállalati telefonberendezés gyártója, amely tavaly szeptemberben vált le a Lucent Technologies-től. A torontói központú Celestica a világ harmadik legnagyobb CME-je (contract manufacturer of electronics - szerződéses elektronikai gyártó). A két cég most abban állapodott meg egymással, hogy a Celestica nyomtatott áramköröket és telekommunikációs berendezéseket (pl. drótnélküli rendszereket) fog gyártani az Avaya számára.

A Celestica megveszi az Avaya három amerikai üzemét (Westminster, Colorado; Little Rock, Arkansas; és Shreveport, Louisiana) mintegy 200 millió $-ért és 1400 Avaya alkalmazottat fog foglalkoztatni.

A nagy elektronikai gyártók egyre-másra kötnek ilyen jellegű megállapodást, amellyel lényegében outsourcing keretében oldják meg a gyártás egy (jelentős) részét, ld. nemrégiben ilyen jellegű bejelentést a Motorola-val és az Ericsson-nal kapcsolatban.

A Celestica (hasonlóan riválisaihoz, a Flextronics International-hez és a Solectron-hoz) azért tud olcsóbban gyártani termékeket, mert az alkatrészeket nagyobb mennyiségben veszi meg és kizárólag a gyártásra összpontosít. Decemberben a Celestica elnyert egy 3-éves, 1 milliárd $-os szerződést a Motorola-tól mobiltelefonok, pager-ek, kétirányú rádiók és segédeszközök gyártására.

A Celestica vevői között van többek között a Cisco Systems, a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems.

Az Avaya (adózás előtt) 400 millió $-os megtakarítást vár a szerződéstől, ebből 150 millió $-t várnak az utolsó évben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról