:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 18. 15:35

Anoto toll: ultramodern technológia egy évszázados eszköz köré építve - újabb részletek e technikai érdekességről

[Computerworld] Az Anoto tollról már írtunk tavaly nyáron, most további részleteket tudtunk meg a tollról. Először is egy részletes .pdf ábra mutatja be a toll felépítését (ha rákattintunk a bal oldali képre). Az Anoto toll a Bluetooth technológiát használja, mely elektronikus eszközök egymás közötti, rádióhullámokon folytatott kommunikációjára készült, és széles ipari támogatással bír, s most már vannak is a piacon Bluetooth-os eszközök, többek között laptopok.
Az Anoto-t az Ericsson fogja gyártani.

Még egy egyszer hadd írjuk le az eszköz lényegét: a toll használója egy szívet rajzol egy papírdarabra, odavet mellé egy e-mail címet, majd megjelöl egy apró kockát, mely a firkálmány e-mail voltát jelzi; a szívecske pillanatok múlva megjelenik a címzett PC-jének beérkezett levelei között. Amivel mindezt el lehet követni, az az Anoto, mely automatikusan szinkronizál a számítógéppel mindent, amit leírnak vele, majd az anyagokat el is lehet küldeni mint faxot, e-mailt vagy SMS-t - feltéve, hogy speciális papíron használjuk. A demonstrátor és feltaláló szerint találmánya az elektronikus korba mozdítja át a tollat és a papírt.
A tollat a svéd C Technologies AB amerikai leányvállalata, az Anoto AB fejlesztette ki. A cég egy olyan üzenetküldő és adatfelvevő rendszert alakított ki, amelyek a speciálisan megtervezett kép-szkennelő tollhoz illeszkednek a Bluetooth-on keresztül. Az íráshoz mindössze két dologra van szükség: az Anoto tollra és a speciális, digitális papírra.

Az Anoto toll főbb összetevői: digitális kamera, fejlett képfeldolgozási egység és egy Bluetooth-kész rádió adóvevő. Ezenkívül a tollban van egy tintapatron is, hogy ténylegesen lehessen látni a szöveget, amit leírunk.

A C Technologies alapítója, Christer Fahraeus által kifejlesztett toll az X ill. Y koordinátákat egy másik Anoto újdonságon regisztrálja - egy olyan papíron, amelyen pont minta teszi lehetővé azt, hogy a leírt szöveg digitális képpé alakuljon át. A kamera minden 1/100 mp-enként készít digitális képest a rajzról vagy szövegről, ez elegendő ahhoz, hogy az eszköz kövesse a toll pontos helyét. A toll pontossága 0,254 mm.

Az átvitel faxhoz, PC-hez, kéziszámítógéphez, mobiltelefonhoz vagy PDA-hoz úgy történik, hogy az üzenet írója megcímezi az üzenetet és megjelöli az összes oldal alján található Send (küldés) dobozt.

Egyelőre a korlátozott távolság az eszköz legfőbb potenciális hátránya: a toll a jelet max. 3-9 méterre adja le. Az Anoto egyik partnere, a Montblanc (a világhírű svájci Richemont AG nem kevésbé híres toll márkájáról van szó) olyan tollakat készít az Anoto számára, amelyek 100$ alatt lesznek kaphatók. A digitális papírt illetően a cég azt állítja, hogy az nem lesz drágább, mint a normális papír.

A toll súlya: 45 g, a kamera speciális CMOS 100 fps sebességgel, a processzor alkalmazás-specifikus 70 MHz-es chip, a felbontás: 0,03 mm, a toll hagyományos tintát használ.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.