Szerző: Vörös Péter

2001. február 19. 07:52

A Nortel részvényárfolyama pénteken közel 33%-kal esett vissza, miután a cég csökkentette az első negyedéves kilátásait

[Bloomberg, CNET] A Nortel részvényárfolyama pénteken 9,75$-ral (32,77%-kal) 20$-ra zuhant vissza, miután a világ első számú üvegszálas berendezés gyártója csütörtökön a tőzsdei zárás után bejelentette, hogy az első negyedéves eredményei a vártnál gyengébbek lesznek és a cég 10 ezer alkalmazottjától (a vállalat összes állományának 11%-ától válik meg. A rivális berendezés gyártók (Cisco, Lucent) árfolyama szintén csökkent. Legalább 20 éve nem volt ilyen komoly egy napos részvényárfolyam csökkenés a kanadai óriásnál.

A Nortel az első negyedéves előrejelzéseket illetően úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy a cég részvényenként 4 centes veszteséget fog elérni, szemben a korábban előrejelzett részvényenként 16 centes profittal. Az első negyedéves forgalom kilátásokat alig három hét alatt 22%-kal 6,3 milliárd $-ra csökkentette a cég és az egész éves forgalomnövekedést 15%-ra csökkentették.

A Merrill Lynch egyik elemzője, Thomas Astle szerint várható volt az, hogy az első negyedév gyengén fog sikerülni, de a cég által bejelentett előrejelzések a vártnál is gyengébbek voltak. Astle lejjebb szállította a cég részvényeinek besorolását "vétel"-ről "felhalmoz"-ra. Az első negyedévben a Astle 6,3 milliárd $-os forgalmat és részvényenként 4 centes nyereséget vár (szemben a korábban várt 8,1 milliárd $-os forgalommala és a részvényenként 15 centes profittal). A 2001-es várható forgalom Astle szerint 33 milliárd $ lesz, szemben a korábban vát 39 milliárd $-ral, míg a várható nyereség részvényenként 74 cent lesz, szemben a korábban előrejelzett részvényenként 95 centtel.

Keith Maher, az Ivy Funds portfólió menedzsere úgy vélte, hogy elég drasztikus csökkenésről van szó, amire kevesen számíthattak. Számos más elemző is lejjebb szállította a Nortel besorolását.

Konkrétan arra hivatkozott a Nortel a gyengébb kilátások megindokolásánál, hogy a távolsági optikai ill. áramköri switches piaca lassul - bár a nagyvárosi ill. nemzetközi piacok továbbra is jó eredményeket hoznak. A Nortel a lassulást több tényezővel indokolta: 1. elhalasztott vásárlások az amerikai telefontársaságok által legalább a negyedik negyedévig; 2. a szolgáltatók hajlandóak a berendezéseket a normális kapacitás felett használni, ahelyett, hogy új hardvert vásárolánának; és 3. a következő generációs drótnélkül technológiák installálásának elhalasztása 2002-re.

A Nortel beszállítóit ill. riválisait szintén érzékenyen érintette a Nortel szabadesése: a JDS Uniphase, a világ első számú üvegszálas alkatrészgyártója, amely szintén a múlt héten szállította le kilátásai, 8,77$-ral (19,43%-kal) 36,36$-ra esett vissza, míg a Corning, a telekommunikációs hálózatokhoz üvegszálas kábeleket szállító óriás részvényárfolyama 6,50$-ral (15,48%-kal) 35,50$-ra esett vissza. Az Applied Micro Circuits (chipgyártó cég) részvényárfolyama 7,31$-ral (14,14%-kal) 44,38$-ra esett vissza.

Arun Veerappan, a Robertson Stephens egyik elemzője szerint a Nortel nagy vevő - és amikor náluk gondok vannak, az a végső kereslet gyengülésének a jele, ez pedig mindenkint érint a láncolatban.

A torontói 300-as részvényindex 6,4%-kal csökkent a Nortel visszaesése miatt: a részvény az index 17%-át teszi ki. A nap folyamán háromszor le kellett állítani a kereskedést.

Az amerikai gazdaság növekedése a Nortel által vártnál gyorsabban lassul, így a vevők elhalasztják hegyományos telefonokba ill. optikai berendezésekbe szánt befektetéseiket. A cég azt is bejelentette, hogy 10000 állást szüntet meg (szemben a korábban tervezett 4000-rel ill. az elemzők által várt 6000-rel). Ez a cég összes alkamazottjainak 11%-át jelenti. A Nortel egyelőre nem tette közzé azt, hogy pontosan milyen állásokat fognak érinteni a mostani tömeges elbocsátások.

A részvényárfolyama 1999-ben megnégyszereződött, míg tavaly összesen 37%-kal esett vissza miután júliusban elérték a 89$-os csúcsot.

A Nortel szerint a 2001-es profit 10%-kal fog nőni - januárban ez az előrejelzés még 30% volt. Az első negyedéves forgalom lényegében változatlan lesz az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A Nortel kilátásai ellentétben állnak a vetélytárs Ciena várakozásaival: a cég a pénzügyi év egészét nézve meg szeretné kétszerezni forgalmát, a korábbi előrejelzése 80%-os növekedés volt.

John Roth, a Nortel elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cégnek azért kellett csökkentenie várakozásait, mert az észak-amerikai ügyfelei vásárlásai jelentősen csökkennek, márpedig ez adja a cég forgalmának 65%-át. Számos telefontársaság elhalasztja új berendezések vásárlását és a kapacitások bővítését, mivel jóval nehezebben jutnak hozzá a tőkéhez. Mivel az Internets forgalom tavaly 6-9 havonta megduplázódott, így az ügyfelek a szűk keresztmetszetek elkerülése érdekében bővítették a kapacitásaikat.

A Nortel egyik riválisa, a Sycamore Networks múlt héten jelentette be azt, hogy csökkenti második pénzügyi félévének előrejelzéseit. Nem sokkal korábban a Cisco jelentette be azt, hogy negyedéves forgalma 5% körül csökkenni fog. A Lucent Technologies januárban olyan tervet jelentett be, miszerint 10000 alkalmazattól fognak megválni - a Lucent részvényárfolyama 73%-kal csökkent az előző egy év során.

A legtöbb elemző optimista a Nortel hossabb távú kilátásai illetően. A cég továbbra is a legnagyobb optikai rendszer gyártó és a második legnagyobb szállító a drótnélkül infrastruktúra berendezéseket illetően, ezenkívül az adathálózati rendszerek piacán is az egyik vezető szállító. Astle szerint a piac ezek iránt a rendszerek iránt magához fog térni. Összeségében a sávszélesség kereslet továbbra is nő és előbb-utóbb a telekommunikációs cégeknek bővíteniük kell kapacitásaikat. Amikor ez bekövetkezik, a Nortel is vissza fog térni a 20-25%-os évi növekedéshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról