Szerző: Vörös Péter

2001. február 19. 01:58

Nagy veszteséggel zárta a negyedévét az Emachines

[CNET] A cég a legutóbbi negyedévét 31,2 millió $-os (részvényenként 21 centes) veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 2,2 millió $-os (részvényenként 2 centes) nyereséggel. A negyedéves forgalom 134,8 millió $ volt, ez kevesebb, mint fele az egy évvel korábban elért eredménynek.

Decemberben a cég közzétett egy profit-figyelmeztetést, amelyben részvényenként 19-23 centes veszteségre és 120-130 millió $-os forgalomra számított.

Egy igen rövid konferencia-hívás keretében az Emachines mindössze felolvasta a nyereséggel kapcsolatos sajtóközleményt és annyit közöltek, hogy a részletesebb magyarázatot ill. a jövőbeni kilátásokat két héten belül fogják közölni.

Ennek ellenére Stephen Dukker, a cég elnök-vezérigazgatója újra megerősítette optimizmusát a céggel kapcsolatban: "Bár nem vagyunk megelégedve a negyedik negyedéves forgalommal, de 2000-ben elindított legfontosabb üzleti kezdeményezéseink jól haladnak, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fogyasztói kiadások csökkentek és az általános üzleti klíma is lehűlt".

Szinte az összes PC gyártót érinti a kereslete gyengülése, de az Emachines különösen nehéz időket él át: a cég ui. alacsony árkategóriájú számítógépekre specializálta magát, márpedig ez az a szegmens, amelyet szinte a legjobban érintett a tavaly nyáron elkezdődött gazdasági lassulás. A negyedik negyedévben a cég 311.000 PC-t adott el - ez 49%-os csökkenés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Múlt héten a cég közölte, hogy eMonster 1000Biz néven leszállítják az első olyan 799$-os PC-t, amelyben 1 GHz-es processzor lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról