Szerző: roberto

2001. február 17. 00:04

A Transmeta talán már a következő héten megjelenteti a Mobil Linuxot

[ ZDNet ] A Transmeta internetes és egyéb eszközök számára saját Linux-kiadást tervez. A cég bejelentése valószínűleg nem éri meglepetésként a Linuxra figyelő közönséget, hiszen már a LinuxWord Expó alatt is megjelent egy előzetes bejelentésük a témában. A tervek szerint a rendszert GPL licenc alatt fogják megjelentetni a közeljövőben, akár már a jövő héten is, bár a pontos időpontot még nem lehet tudni.

Transmeta[ZDNet] A Transmeta internetes és egyéb eszközök számára saját Linux-kiadást tervez. A cég bejelentése valószínűleg nem éri meglepetésként a Linuxra figyelő közönséget, hiszen már a LinuxWord Expó alatt is megjelent egy előzetes bejelentésük a témában. A tervek szerint a rendszert GPL licenc alatt fogják megjelentetni a közeljövőben, akár már a jövő héten is, bár a pontos időpontot még nem lehet tudni.

A Linux teremtője, Linus Torvalds is a cég alkalmazottja; már elég régóta készül náluk a nyílt forrású Mobil Linux. A megjelenés után szeretnék, ha minél többen letöltenék a rendszert és további fejlesztési javaslatokat tennének. A Mobil Linuxot a Gateway, a Hitachi és mások is alkalmazzák internetes eszközeikben.

CrusoeA rendszer méretét és memóriaigényét a mobil eszközökben rendelkezésre álló erőforrásokhoz igazították, a Mobil Linux a Transmeta és az Intel processzorain egyaránt képes futni és rengeteg területen alkalmazható, például Linux-alapú routerek építésére, vagy MP3-lejátszókhoz.

A Transmeta a chipek frontján is elfoglalt, elkezdték gyorsabb Crusoe processzoraik kibocsátását, ezeket több, a következő hetekben bejelentendő japán notebookba is be fogják építeni. A Sony például egy új Vaio 667MHz-es Crusoe TM5600-as chippel szerelt notebookkal, az NEC pedig a vállalat terveit ismerő forrás szerint a 600 MHz-es processzorra alapozott LaVie notebookkal fog előrukkolni, és a Casio is megjelenteti saját Crusoe-alapú notebookját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról