:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 16. 08:27

A Dell a várakozásoknál rosszabb eredménnyel zárta a negyedévet és a cég csökkenti az előrejelzéseit is

[Bloombergs, CNET, TechWeb] A Dell csütörtökön bejelentette, hogy negyedéves eredményei a várakozások alatt maradtak és a következő negyedévvel kapcsolatban is lejjebb vitte várakozásai a cég. A Dell profitja 508 millió $ (részvényenként 18 cent) volt, szemben az elemzők által várt 19 centtel és az egy évvel korábban elért 436 millió $-os (részvényenként 16 centes) nyereséggel. A cég negyedéves forgalma 8,7 milliárd $ volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 6,8 milliárd $-os eredménnyel (27,9%-os növekedés).

A teljes 2000-es pénzügyi évben a cég forgalma elérte a 31,9 milliárd $-t, szemben az egy évvel korábbi 25,3 milliárd $-ral (26%-os növekedés). A nyereség 2,3 milliárd $ volt (részvényenként 84 cent), szemben az egy évvel korábban elért 1,9 milliárd $-os profittal (részvényenként 68 cent). Az elemzők várakozása részvényenként 85 cent volt.

A várakozásoknak megfelelően a Dell is reagált az iparág egészét érintő nehéz időkre és lejjebb vitte várakozásait a következő negyedévet illetően. Az első negyedéves forgalom előrejelzése 8 milliárd $ (8%-os csökkenés az előző negyedévhez képest), míg a nyereséget részvényenként 17 cent körül becsüli a cég, szemben az elemzők korábbi, 19 centes előrejelzéseivel.

Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég optimista a jövőt illetően, mivel a Dell modell hatékonysága eddig mindenféle gazdasági környezetben lehetővé tette a nyereséges piaci térnyerést.

Mindezzel együtt a cég azt is közzétette, hogy 700 állandó alkalmazottól meg fognak válni - ez az első nagyobb méretű elbocsátás a cég 1984-es megalapítása óta. Az elbocsátások várhatóak voltak, mivel a Dell már korábban megvált átmeneti alkalmazottai egy részétől. Mindenesetre további elbocsátásokat az idénre már nem tervez a cég.

A gyengülő amerikai és európai PC piacra a Dell jelentősen csökkentett árakkal reagált a negyedik negyedév során. Ez azonban hátrányokkal is együtt járt: a bruttó haszonrés a forgalom 18%-ára esett vissza, szemben a harmadik negyedévben elért 21,3%-kal. A cég célja mindig is az volt, hogy növekedjen és közben maradjon versenyképest. A mostani negyedévben is ez a stratégiát követték, ez vezetett az alacsonyabb haszonréshez.

A negyedik negyedévben a szolgáltatásokból realizált forgalom 59%-kal nőtt és elérte a 785 millió $-t. A szolgáltatások és a perifériák együttes eladása együttesen 54%-kal, 1,7 milliárd $-ra nőtt (ez kb. 19%-a a cég teljes forgalmának).

A vállalati termékek (szerverek, tárolási eszközök és munkaállomások) forgalma 42%-kal nőtt. A rack-mount szerverek az összes szerver bevétel 40%-át tették ki, ezek növekedése az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest 230% volt. A 8-processzoros szerverek forgalma 73%-kal nőtt, míg a munkaállomásoké kb. 50%-kal.

A cég vállalati termékei, szolgáltatásai és laptop-jai immár az összes forgalom több, mint 50%-át hozzák - és a nyereség több, mint 2/3-át.

A USA-beli eladások 27%-kal nőttek, míg az európai, közel-keleti + afrikai régió forgalma 23%-kal nőtt. Az Ázsia-Csendes óceáni japán eladások 51%-kal nőttek (Japán egymagában 120%-os növekedést produkált), míg Latin-Amerikában és Kanadában 47%-os volt a növekedés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.