Szerző: Vörös Péter

2001. február 14. 08:53

Az Applied Materials profit-figyelmeztetést tett közzé második pénzügyi negyedévével kapcsolatban

A cég a világ legnagyobb félvezető berendezés gyártója, a mostani bejelentés szerint a második pénzügyi éves forgalom és nyereség egyaránt alacsonyabb lesz a korábban vártnál, mivel a megrendelések csökkentek. A cég 10%-kal csökkenteni fogja a vezetőség fizetését, valamint az egyéb eredmény-alapú fizetéseket is csökkentik, megválnak több átmeneti alkalmazottól és a negyedév során többször is leállítják majd a termelést.

Az Applied berendezései a chipgyártási folyamat mintegy 3/4-ére terjednek ki, a kereslet a cég termékei iránt azután csökkent le, hogy a PC-k, mobiltelefonok ill. pager-ek iránti kereslet és ezek forgalma lecsökkent. A globális félvezető eladások növekedése szintén lassul.

Az első pénzügyi negyedéves nettó nyereség 558,1 millió $ volt (részvényenként 66 cent) szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 327,1 millió $-ral (részvényenként 39 centtel), míg a cég forgalma 1,72 milliárd $-ról 2,73 milliárd $-ra nőtt. A várakozások a nyereséget illetően 62 cent körül voltak, így a vártnál jobb volt a cég első negyedéves nettó nyeresége.

A világ legnagyobb chipgyártói közül a legtöbben az Applied Materials berendezéseit használják, beleértve a világ legnagyobb számítógépes chipgyártóját, az Intelt, valamint a Texas Instruments-t, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-t és a Motorola-t.

A második pénzügyi negyedévre vonatkozóan a cég lejjebb vitte profit előrejelzéseit 37 centről 32 centre. Az elemzők várakozásai szerint 49 centes részvényenkénti nyereséget kellett volna hozni a cégnek a második negyedévben.

A Semiconductor Industry Association múlt héten közzétett adatai szerint decemberben immár negyedik hónapja csökkent a globális félvezető eladások növekedése. A jelentés szerint a növekedés idén a korábban várt szint kb. fele lesz. A félvezető berendezésekre fordított összegek kb. 20%-kal csökkennek az idén, bár a chip eladások növekedése várhatóan 10-12% lesz.

Az Applied szerint a második negyedéves forgalom 1,9-2,0 milliárd $ lesz. A cég várakozásai szerint a megrendelések és a forgalom aránya kevesebb, mint 1 lesz, ami szűkülő piacra utal. Egyes elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a félvezető berendezés piac júliusig nem fog helyreállni. A korábbi várakozások szerint a második negyedéves forgalom 2,42 milliárd $ lett volna, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 2,19 milliárd $-ral.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról