Szerző: Vörös Péter

2001. február 12. 02:48

1999. novemberi szintre süllyedt vissza a Nokia részvényárfolyama

A finn cég részvényárfolyama pénteken 2,03$-ral (6,76%-kal) 27,99$-ra esett vissza a New York Stock Exchange-en, ezzel 1999. novembere óta nem látott szintre süllyedt vissza a Nokia. Az okok? 1. A UBS Warburg lejjebb vitte a cég besorolását; 2. pesszimista megjegyzések a versenytársakkal, konkrétan a Siemens-szel és a Philips-szel kapcsolatban. A Nokia a világ legnagyobb mobiltelefongyártója (a legfrissebb felmérések szerint 32%-os részaránnyal) a júniusi 60$-os árfolyamhoz képest több, mint 10 milliárd $-t veszített piaci értékéből.

Az Ericsson 4,9%-kal 10,03$-ra, a Siemens 2,64%-kal 133$-ra, míg a Philips 2,3%-kal 34$-ra csökkent.

Az elemzők szerint a mobiltelefon piaccal kapcsolatos negatív megítélés tovább nőtt január óta, amikor a Nokia erős éves eredményeket jelentett be, de ugyanakkor nagyon óvatos előrejelzéseket tett 2001-gyel kapcsolatban, pl. lapos nyereséget az első negyedévre. Most a cég részvényárfolyama igen erős nyomás alatt van, mivel a Nokia igen nagy (2/3-os) részben ki van téve a mobiltelefon eladásoknak. A befektetők attól is tartanak, hogy az első féléves eredmények a vártnál rosszabbul fognak sikerülni.

A Siemens a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon gyártója múlt héten közölte, hogy az első félévben gyengébb lesz várhatóan a mobiltelefon piaci kereslet. A Philips szerint egyes piacokon korai lassulás nyomai fedezhetők fel. A korábbi előrejelzések szerint idén összesen 525-575 millió mobiltelefont adtak volna el, most úgy tűnik, hogy ez a szám mindössze 500 millió lesz, mivel a világgazdaság lassul, a mobiltelefonok iránti kereslet csökkent és a verseny erősödik. Egyes elemzők szerint még az 500 milliós szám is túlzó.

Az Ericsson januárban jelentette be azt, hogy bizonyos szempontból kivonul a mobiltelefon gyártásból: magát a gyártást outsourcing-gal az amerikai Flextronics International vette át az Ericsson-tól, amely folyamatosan veszteséges volt a mobiltelefon gyártásban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.