Szerző: Vörös Péter

2001. február 12. 02:47

Az Oracle részvényárfolyama közel 13%-ot csökkent a cég gyengülő nyereség kilátásai miatt

[Bloombergs, CNET, TechWeb, Yahoo Finance] A világ második számú szoftvergyártójának részvényárfolyama pénteken 12,90%-kal csökkent (a második legnagyobb kereskedelmet lebonyolító részvény volt az amerikai tőzsdéken) és ez más számítógépes ill. szoftverrel kapcsolatos részvények árfolyamát is magával húzta - történt mindez azután, hogy a befektetők és az elemzők úgy vélik, hogy az amerikai gazdaság lassulásával párhuzamosan csökkenni fog a cég nyeresége. A cég 2001-es harmadik pénzügyi negyedéve márciusban ér véget. Az Oracle részvényárfolyama 3,50$-ral 23,63$-ra esett vissza - a cég részvényárfolyama szeptember 1 óta értéke felét elveszítette.

Az Oracle egyike azon kevés szoftver cégeknek, amelyeknél még nem jelentkezett a lassulás a negyedéves bejelentéseken, a cég szerint a gyengülő gazdaságban is sikeresek tudnak maradni, mivel a vállalat termékeit éppen arra használják az ügyfelek, hogy minél hatékonyabbá váljanak. Szakértők szerint azonban ez nem így lesz és az Oracle, valamint az olyan vetélytársak, mint a PeopleSoft, a Siebel Systems és az SAP szintén gyengébb eredményekről fognak beszámolni ahogy a gazdaság gyengül, mondván: dominó-effektus megy végig az amerikai gazdaság szereplőin (XXX csökkenti kiadásait, hogy költégeket faragjon le, de YYY-nak azt jelenti, hogy kevesebb lesz a bevétele, emiatt neki is költségeket kell lefaragni és csökkenni beszerzéseit és ez érinti ZZZ-t, stb.) és ez alól senki sem lehet tökéletesen mentes.

Az Oracle szóvivője, Jennifer Glass szerint a cég nyereség kilátásai változatlanul jók és ehhez nem kis részben járul hozzá az Oracle új, Internet-barát üzleti szoftvercsomagja, az Oracle 11i. Glass elmondta, hogy a cég egyáltalán nem változtatta meg előrejelzéseit, mivel a lelassulás új alkalmakat nyújt a cég számára, hogy segítse újabb ügyfeleit a hatékonyabbá válásban és abban, hogy még inkább a stratégiájuk középpontjába kerüljön az, hogy milyen technológiákat vásárolnak.

Az Oracle korábban úgy nyilatkozott, hogy adatbázis üzletága 15-20%-kal fog nőni az előző év hasonló időszakához képest és az alkalmazás bevételek pedig 75%-kal fognak nőni az egy évvel korábbi eredményhez képest. Ezzel szemben pénteken megjelent a Morgan Stanley Dean Witter szoftver elemzőjének, Chuck Phillips-nek az összegzése, amelyben Phillips azt találta, hogy megkérdőjelezhető a cég adatbázis növekedési sebessége, mivel a cég ügyfelei közül legalább 30 jelentős méretű .com ügyfél ment tönkre - márpedig Phillips szerint tavaly az Oracle adatbázis licenc bevételeinek 10-12%-a származott .com cégektől. Az eredmény Phillips szerint az, hogy az Oracle adatbázis forgalom növekedése idén 10-13% között lesz, szemben az előző év 32%-ával és az előző negyedév 19%-ával.

A Morgan Stanley becslései szerint az Oracle következő generációs, 9i adatbázisa a cég nyereségéhez leghamarabb a 2002-es pénzügyi év első negyedévében fog hozzájárulni. Ezzel együtt Phillips úgy vélte, hogy a 40 milliós licenc bevétel kiesés az adatbázis területen nem fogja érinteni a cég 12 centes részvényenkénti nyereségét és optimista maradt az Oracle 11i alkalmazás csomaggal kapcsolatban.

A Merrill Lynch egy nemrégiben közzétett jelentésében azt találták, hogy nem minden adatbázissal foglalkozó szoftver céget érintik mostani nehézségek: a jelentés az idei év vállalati IT kiadásairól szólt és a Merrill Lynch azt találta, hogy a vállalatok jelentős összegeket fognak költeni adatbázis szoftverekre valamint adatraktározási ill. adatbányászati technológiákra.

A Dataquest egyik mostanában készített felmérésében az adatbázis szoftverek piacát 8 milliárd $-ra becsülte és a piac 2003-ra 12 milliárd $-ra fog nőni. A Dataquest szerint az IBM és az Oracle egyaránt 30-30%-kal részesülnek a piacból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról