Szerző: Vörös Péter

2001. február 9. 08:23

A Toshiba és a NEC növeli Rambus memória chip termelését

[Bloombergs, CNET] A Nikkei English News hírei szerint a kereslet várható emelkedése miatt döntött úgy a két japán memóriagyártó óriás, hogy megemelik a Rambus DRAM termelésüket. A Toshiba, a világ második legnagyobb chipgyártója, a szeptemberi 2,3 millió chip-termelést havi 8 millióra tervezi emelni, míg a NEC a szeptemberi 2 millió db-hoz képest 5 milliót fog gyártani. A Rambus chip, amely több, mint kétszer gyorsabb, mint az SDRAM, a Toshiba chip termelésének 60%-át fogja kitenni (ez az arány jelenleg 20%).

A két cég tehát arra számít, hogy az Intel Pentium 4 processzoron alapuló PC-k iránt növekedni fog a kereslet, ezek az első olyan PC-k, amelyek teljes egészében ki tudják használni a Rambus előnyeit (mivel eleve a Rambus architektúrára lettek tervezve). Elemzők szerint helyes lehet a két gyártó mostani döntése, a kockázat azonban az, hogy jelenleg nem lehet tudni meddig tart a PC kereslet jelenlegi gyengesége.

A Toshiba Rambus DRAM-jait egyelőre főként a Sony PlayStation 2-jében használják - nos itt nincs gond a kereslettel, mi több a Sony továbbra is termelési gondokkal küzd a kereslet kielégítését illetően. A Toshiba mostani bejelentése főként a számítógépekbe történő felhasználásra vonatkozik.

Az Intel növeli keresletét a Rambus DRAM-ok iránt: a világ legnagyobb chipgyártója (amely tavaly novemberben mutatta be a Pentium 4 processzort) maga is vásárol Rambus DRAM-okat és a processzorokkal együtt adja el (árkedvezménnyel) azokat.

A Toshiba jelenlegi lépésével egy időben a hagyományos DRAM termelés a szeptemberi 5 millió db-ról kb. a felére fog visszaesni. A cég szerint az átállás a hagyományos DRAM-ról a Rambus DRAM-ra elhanyagolható összegbe fog kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról