:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 9. 07:48

A Hyundai Electronics vesztésége tavaly 1,9 milliárd $ volt

[CNET, EB News] A világ második legnagyobb DRAM szállítója a tavalyi évet 1,9 milliárd $-os nettó veszteséggel zárta, dacára annak, hogy a forgalom 48%-kal emelkedett 2000-ben. A Hyundai és a többi főbb DRAM gyártó a szeptember óta tartó árzuhanás áldozata (ld. a Micron-nal foglalkozó szerdai írásunkat). A DRAM árcsökkenés alapvető oka a vártnál alacsonyabb PC forgalom és az olyan alkalmazások hiánya, amelyhez több memóriára lenne szükség (a fogyasztó szemszögéből nézve viszont gyönyörű dolog az, hogy kezdő szintű géphez is elérhetővé vált a 128 MB RAM ...).

A múlt héten a német Infineon Technologies AG jelentette be, hogy veszteséget vár az első negyedévben, ha az átlagos 64 Mbites DRAM-ok ára a 2000. IV. negyedéves 4$-ról 3$-ra csökken (márpedig ez a helyzet, ld. ismét a Micronról szóló írásunkat).

A Hyundai igyekszik csökkenteni függőségét a DRAM eladásoktól és néhány memóriagyárát flash memória eszközök gyártására kívánja átállítani. 2000-ben a cég bevételeinek 80%-a származott a DRAM-okból. A cég előrejelzései szerint 2001-ben 12,4%-kal fog nőni a Hyundai forgalma.

Egyes felmérések szerint a cég adóssága meghaladja a 4,2 milliárd $-t, ami szintén nem segíti a kilábalást. A cég több milliárd $ értékű vállalati kötvényt adott el a koreai kormánynak a cash flow helyzet javítására. Ez a lépés heves ellenkezésre talált a versenytársak között, főként az amerikai Micron Technology fejezte ki nemtetszését a lépés ellen (mondván ezzel a lépéssel lényegében árdöppinget hajtott végre a cég).

A legtöbb elemző szerint a Hyundai 2001-ben is veszteséges marad, mivel legalább a második negyedévig várható a DRAM árak csökkenése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.