:

Szerző: Bőle György

2001. február 8. 10:44

Támadásba lendül az óriás? Többfrontos harcra készül a Microsoft?

A ZDNet egyik Linuxos újságírója közzétette véleményét a Microsoft

A ZDNet egyik Linuxos újságírója közzétette véleményét a Microsoft Linuxszal szembeni stratégiájáról. Azt állítja, hogy az eddigi kifogáskereső és a vásárlókat elbizonytalanító kampány után most valami mást próbál meg a Microsoft, ami, tisztesség ne essék szólván, a futballjátékosok pocskondiázó nyilatkozataihoz hasonlít.

A szerző már két éve ír a ZDNet-nek, ez idő alatt rengeteg kifogással, félretájékoztatással kellett megküzdenie a Linux-közösségnek. Ugye nem is volt olyan rég, amikor azt mondták a Linuxról, hogy "csak egy játék"? Majd amikor kiderült hogy nem az, akkor jött hogy "nincsenek rá alkalmazások". Aztán lettek alkalmazások is, de jöttek az újabb és újabb kifogások...

Az ellenvetések azonban sorra megdőlnek a Linuxot fejlesztő, dokumentáló és eladó emberek munkája nyomán. Arról szó sincs, hogy a Linux a legjobb, hogy nincs már hová fejlődni, de az biztos, hogy a közösség nagyon jól érzi a számítástechnika erővonalait.

A Linux elleni kampányból a Microsoft is kivette a részét. A stratégiát, amelyet használtak, a marketingesek FUD néven ismerik. A FUD (Fear, Uncertainty, Doubt - félelem, bizonytalanság, kétség) használatára tipikusan akkor kerül sor, amikor a versenytárs a jobb, és nincs igazán mit szembeállítani vele, így nem marad más, mint a kétségek felébresztésének módszere. Emlékszünk még arra a teszteredményre, amit a Microsoft megbízásából "független szakértők" végeztek az akkor még friss SMP kerneles Linux és Windows NT rendszereken? Az eredményt persze inkább kihívásként értelmezte a Linux-közösség, nem kudarcként.

Most azonban úgy tűnik, hogy a Microsoft támadásba lendül. Januárban Steve Ballmer, a Microsoft elnöke egy nyilatkozatában cége legnagyobb vetélytársaként a Unixot és főként a Linuxot nevezte meg. A támadásnak nem ez az egyetlen jele. Az itt közölt hirdetés (valószínűleg ez már a nemrégiben bejelentett 200 millió $-os kampány keretében folyik) a ZDNet szerzője szerint egy német lapban jelent meg: "Egy nyílt operációs rendszernek nemcsak előnyei vannak".


"Egy nyílt operációs rendszernek nemcsak előnyei vannak" - vitatható etika, szenzációs marketing

Ugyanezt a támadó irányvonalat lehetett sejteni a múlt héten, a LinuxWorld Expó alatt közzétett microsoftos véleményekből, és tegnap maga Steve Ballmer nyilatkozott az eWeek-nek. Ballmer szerint a Linuxnak három helyen, az ISP piacon, a tudományos szférában és a beágyazott eszközök területén sikerült megerősített pozícióba kerülnie, a Microsoft azonban mindhárom területen vissza fog ütni.

Az eredeti ZDNet-es cikk egy Mahatma Ghandinak tulajdonított idézettel zárul: "Először semmibevesznek, majd nevetnek rajtad, majd harcolnak veled, végül te győzöl".

Véleményedet elmondhatod a HWSW fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.